Hírek

2007.06.08. 16:37

Sújtsunk le az áfacsalóra!

A tízmillió – mindig és mindenhol számlát kérő és kapó – becsületes állampolgár között végre horogra akadt egy áfacsaló. Ügye az Országgyűlés elé kerül majd. Kipattant hát hazánk egyik legnagyobb korrupciós botránya.

Stanga István

Hála istennek, itt van megint a magyar belpolitikai élet újabb gumicsontja, amelyet ráadásul igen hangzatos szalagcímekkel lehet eladni a nagyközönségnek, úgymint: Áfát csalt a miniszter, Áfacsaló kormánytag, stb., stb. Sőt, mára az is kiderült, hogy a szokatlan, rendkívüli horderejű ügyet a Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlés elé viszi majd, mivel – azon túl, hogy szerintük „az APEH-et politikai rendőrségként használták fel” – eddig nem történt semmi az ügy kivizsglása érdekében.

A sztori ismert. Egy újság nem oly régen megírta, hogy valamelyik budapesti vendéglátóhelyen a kormány egyik tagja nem kért számlát a fogyasztásról, mondván, azt a sajt zsebéből fizeti. Ezzel pedig ugye, ő is és a vendéglős is megsértette a vonatkozó szabályokat. Az MDF ráugrott az esetre, s előbb sajtótájékoztatót tartottak, remélve, hogy csak kiáll a nyilvánosság elé a bűnös miniszter, majd levelet írtak a kormány valamennyi tagjának, kérve, jelentsék ki, nem ők az áfacsalók. Most pedig azért lépnek tovább, mert – amint azt Dávid Ibolya pártelnök elmondta – a tudomukra jutott, hogy az APEH az érintett vendéglősnél ellenőrzést hajtott végre, s meg is bírságolta. 

Nos, kezdjük ez utóbbival. Úgy vélem, nagyon hülye kormánynak kell ahhoz lenni, hogy egy ilyen, szem előtt lévő ügyben azonnal afféle megtorlásra használja az APEH-et. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ez rögtön kiderül, s még szarabb a helyzet. (Ha meg mondjuk egy év múlva kerül sor az ellenőrzésre, sokkal nehezebb összefüggést kimutatni a dolgok között.) Szerintem egészen egyszerűen az történt, hogy az adóhatóságnál hallották-olvasták az egészet (nem volt nehéz), s mivel az egyik félnek, azaz a vendéglősnek, volt neve és címe, mentek, láttak, büntettek. (Megjegyzem: a tudomásukra jutott törvénysértéseknél kötelesek cselekedni.)

Szóval, eddig még csak értem az egészet. Az már kevésbé világos, hogy mire ez a nagy felháborodás. Hacsak az nem magyarázza, hogy az MDF-ben csupa-csupa olyan politkus foglal helyet, aki még az életben nem „felejtett el” számlát kérni egy vendéglőben, a piacon, a lakatostól, a villanyszerelőtől, és így tovább. És persze, ugyanilyen öntudatosak azok is, akik most a torkuk szakadtából üvöltik, hogy „áfacsaló, áfacsaló”. Igaz, ebben nem is lenne semmi csodálatos, hiszen ez az ország elsősorban arról ismerszik meg, hogy állampolgárai valamennyi adóelőírásnak maradéktalanul eleget tesznek.

Mivel nem szeretném bagatellizáni a dolgot, azt mondom, oké, természetesen büntessék meg az érintett minisztert, mint mindenki mást, ha lebukik. (Akinek ráadásul olyan hülye asszisztense van, hogy mások füle hallatára sumákol.) De ha lehet, ne csináljunk már úgy, mintha kipattant volna Magyarország legnagyobb korrupciós botránya. Mert ez nemcsak nevetséges, hanem álságos is.

Ezek is érdekelhetik