Hírek

2007.06.01. 17:42

Megbillent bársonyszékek

Távozhat posztjáról Szilvásy György kancelláriaminiszter is. Az egyéves kormányban ez lenne a negyedik személycsere, de másoknak is billeghet a bársonyszéke.

Tibay Gábor

Fontolgatja távozását Szilvásy György kancelláriaminiszter – állítja több forrás. A találgatásokra az elmúlt hét történései ráerősítettek – Szilvásy György testvérének, Szilvásy Péternek „Kormányzati Tanácsadó Jósdája”, és az általa készített jóaslatok és elemzések finoman szólva is vihart kavartak. Ugyancsak a kabinet átalakítására tett utalást Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, aki az InfoRádióban azt mondta: ha a mostani koalíció kormányoz a ciklus végéig, úgy kormányzati strukturális átalakulások – és ezzel kapcsolatosan személycserék – sem elképzelhetetlenek.

Kiss arra a felvetésre, hogy ismét ő lehetne a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vezetője, kitérő választ adott, mondván: jelenlegi feladatát igyekszik minél jobban ellátni. Hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök valóban megbízná-e a kancellária volt vezetőjét a MeH vezetésével, kérdéses: Kiss Péter Medgyessy Péter bukásakor éppen Gyurcsány Ferenc ellenfele volt, és neve felmerült az őszödi beszéd lehetséges kiszivárogtatói között is.

A kormányátalakítással kapcsolatban a miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, nincs napirenden változtatás: ehhez képest március óta csere történt az egészségügyi, a környezetvédelmi és az igazságügyi és rendészeti tárca élén is. A kancellária vezetésével és a kormányzati struktúra átalakításával kapcsolatos kérdésünkre tegnap a Kormányszóvivői Iroda hasonló választ adott: azt közölték, nincs napirenden a változtatás.

Márpedig éppen ehhez, azaz a radikális kormányátalakításhoz köti Stumpf István politológus Gyurcsány Ferenc kormányfői túlélését: ellenkező esetben – véli Stumpf – az MSZP-nek fél éven belül új kormányfőjelölt után kell néznie. „Olyan még nem történt, hogy a választások során szerzett politikai  tőkét ilyen gyorsan és hatékonyan erodálja a miniszterelnök és a  mögötte álló politikai erő” – indokolta válaszát az Orbán kormány egykori kancelláriaminisztere a Századvég Alapítvány a Gyurcsány-kabinet első évét elemző könyvének bemutatóján.

Lapinformációk szerint politikai államtitkári szinten választja szét a kormány az igazságügyi és rendészeti feladatok felügyeletét azzal, hogy megszünteti a rendészeti szakállamtitkári posztot, és létrehozza a rendészeti államtitkári tisztséget. Erre Vadai Ágnes szocialista politikust tartják legesélyesebbnek MSZP-s források. Kondorosi Ferenc, a tárca jelenlegi politikai államtitkára a jövőben az igazságügyi területet felügyelheti majd.

Ezek is érdekelhetik