Hírek

2006.06.10. 15:37

Nőnek az adók, de a gáz és a villany ára is

Jelentős terheket szenved el a lakosság a szombaton bejelentett megszorítások hatására. Szeptember 1-től az áfa 15 százalékos kulcsa 20 százalékra emelkedik, augusztustól 30 százalékkal nő a gáz ára, 10-14 százalékkal a villanyáramé. Gyorsul az infláció is.

BAMA

„Nincs szükség sokkterápiára, de a korábban bejelentett adócsökkentési programot el kell halasztani”- mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén, rámutatva, hogy elengedhetetlen az új egyensúly megteremtése. Ennek ellenére a kormány olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek idén 350 milliárd, jövőre 1.000 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Az áfa 15 százalékos kulcsa 20-ra nő szeptember elsejétől - fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Az áfa 15 százalékos kulcsa 20-ra nő szeptember elsejétől. Ez az intézkedés a számítások szerint idén 60, jövőre 170 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Nem változik azonban az 5 százalékos kulcs, így továbbra is ennyi forgalmi adó fogja terhelni például a gyógyszereket, a folyóiratokat és a tankönyveket. Viszont visszafogják a gyógyszerkassza kiadásait. Gyurcsány Ferenc elmondta: intézkedések nélkül a gyógyszerkassza kiadásai a 298 milliárd forinttal szemben 380 milliárd forintra nőnének, a tervezett lépésekkel azonban várhatóan 340 milliárd forintot tesznek ki.

Nem szűkül viszont a családtámogatási rendszert, folytatják a nyugdíjkorrekciót, és megmaradnak a nyugdíjasok kedvezményeit. Az szja rendszerben is változás várható: a legalsó, 18 százalékos kulcs alá tartozó jövedelmek határát 2007-től 1 millió 700 ezer forintra emelik. Az EVA mértéke 2006. október 1-től a mai 15-ről 25 százalékra emelkedik. 2007. januárjától azok a magánszemélyek, akiknek az éves összevont jövedelme meghaladja a 6 millió forintot különadó fizetésére kötelesek. Az adó alapja a 6 millió forintot meghaladó jövedelemrész, az adó mértéke a 6 millió feletti jövedelem 4 százaléka.

[caption id="" align="alignleft" width="230"] „Nincs szükség sokkterápiára” – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Jövőre az intézkedések következtében a tervezettnél magasabb, közel 5 százalékos inflációval kalkulál a kormány, a reformintézkedések eredményeként ugyanakkor 2008-ra 3-3,5 százalék körüli arányra csökken az államháztartás GDP-arányos hiánya. Jövőre a hiány nyugdíj-korrekció nélkül mintegy 5 százalék lesz. Mivel a 3 százalékot csak kis mértékben meghaladó hiány esetén a nyugdíjreform hatásából 0,6 százalék figyelembe vehető az értékelésnél, a korrigált államháztartási hiány 2008-ra 3 százalék alá csökken.

A miniszterelnök beszámolója szerint az idei évre várt 8 százalékos államháztartási hiánycél némi tartalékot tartalmaz, ugyanakkor a MÁV és a BKV adósságának rendezése a következő két év közlekedési reformjának részeként elintézendő feladat. A kormány azonnali intézkedései az idén 350 milliárd, jövőre 1.000 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét.

Gyurcsány Ferenc az államigazgatás reformjáról elmondta: a misztériumi felsővezetők létszámának 47 százalékos, és összlétszámának 23 százalékos csökkentése, valamint a takarékossági intézkedések hatására az idei 80 milliárd forintról 2008-ra 60 milliárdra mérséklődnek az igazgatási költségek. "A közpénzekkel való takarékosság érdekében 751-ről 433-ra, 42 százalékkal csökken a minisztériumok által használt gépkocsik száma" – modta el a miniszterelnök.

A magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben 160 ezer négyzetméteren lehet elhelyezni a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi 350 ezer négyzetméter helyett. "A felszabaduló ingatlanok értékesítéséből mintegy 100 milliárd forint bevétel biztosítható" - jelentette ki Gyurcsány.

Ezek is érdekelhetik