Hírek

2006.06.28. 08:28

Gyógyszerek: júliustól drágábban

Július elsejével 1400 gyógyszer ára emelkedik, amiből az OEP 5-6 milliárdos megtakarítást remél. Az ellenzék nem zárja ki, hogy a drágulást még idén újabb áremelés követi majd.

Dreissiger Ágnes

Drágul 1400 gyógyszer: összesen 1700 társadalombiztosítás által támogatott készítmény ára változik, mintegy háromszáz készítmény ára csökken – jelentette be Lengyel Gábor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályának vezetője. A változást a társadalombiztosító azzal magyarázza hogy idén is felülvizsgálták a fix összegű támogatási mértékeket: ez eredményezi az átlagosan 2-2,5 százalékos drágulást. Az emlegetett fixesítés lényege, hogy az azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények közül egy meghatározott referenciatermék árához rendelik hozzá a százalékos támogatás mértékét, a referenciatermékeknél drágább készítmények pedig nem arányosan többet, hanem ezt a megszabott összeget kapják támogatásként. A változtatástól az OEP 5-6 milliárd forint megtakarítást remél. Az 1400 termékből 1000-nél nem éri el az árnövekedés mértéke a száz forintot.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa szerint ez az áremelkedés még a korábbi, a kormány és a gyártók közti ez év végéig tartó megállapodás eredménye, és nem a megszorítások következménye. Mikola szerint ennek megfelelően elképzelhető, hogy ezt az áremelést további követi majd. „A gyógyszerpiacon anarchikus állapotok uralkodnak, a Fidesz már hosszú ideje hangoztatja, hogy szükség lenne egy közép-, illetve hosszú távú megállapodásra a gyártókkal” – mondta lapunknak.
Valószínű, hogy az eddigi gyógyszerfogyasztási szokásokat figyelembe véve idén sem nem lesz elég a gyógyszertámogatásra szánt keret. Az OEP tavaly 324 milliárd forintot költött erre a célra, ezzel szemben az idénre tervezett keret már csak 278 milliárd 570 millió forint volt, holott a készítmények nem lettek olcsóbbak. Az úgynevezett gyógyszerkassza – e keretből fedezi az egészségbiztosító a patikaszerek támogatásának költségeit – már most is üresebb, mint kellene: az első öt hónapban a keret már több mint felét, 150 milliárdot elköltötték.

A helyzetet tovább ronthatja, hogyha az euró eléri a 300 forintot, a behozatalban érdekelt gyógyszergyártók tárgyalásokat kezdeményeznek az állammal a gyógyszerkassza feltöltéséről. Egy év végéig érvényes megállapodás alapján idén még 22,3 milliárd forintot tesznek be a kasszába a gyártók, az adócsomag ellenére ehhez továbbra is tartják magukat, de a további együttműködési hajlandóságuk attól is függ, hogy meddig tart a forintárfolyam gyengülése.

A bizonytalanságot tovább fokozza, hogy nem tudni, az új egészségügyi miniszter milyen konkrét átalakítást tervez a gyógyszer-támogatási rendszerben (nyilatkozatai egyelőre csak arra engednek következtetni, hogy jelentős lesz a reform), és ebben milyen szerepet szán a gyártókkal való együttműködésnek. Terveiről a gyártók sem rendelkeznek információval, ráadásul egyes kijelentéseiből azt lehet sejteni, hogy az állam a jövőben nem köt a mostanihoz hasonló árakat rögzítő megállapodást a gyógyszergyárakkal – ennek lehetőségét több piaci szereplő is megerősítette.

Hamarabb jön a több biztosítós rendszer?

Az egészségügyi reformhoz szükséges törvényjavaslatokat két hullámban tárgyalja a kormány – derült ki a kabinet múlt heti balatonőszödi ülésén. Július 31-ig eldől, kell-e fizetni minden recept és orvosi vizsgálat után. Ha bevezetik a recept- és vizitdíjat ez utóbbi Molnár Lajos miniszter szerint „fél doboz cigaretta ára lesz”. Ami ennél meglepőbb: bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban igencsak lebecsülte a több biztosítós modellt, úgy néz ki, a tervezetnél egy évvel korábban, 2006 végéig döntenek a rendszer eseteleges bevezetéséről. A Népszabadság információja szerint a hétvégi kormányülésen többek között arról is döntés született, hogy új filozófiára épül a jövőben az egészségügy finanszírozása. A lap szerint megmarad, hogy biztosítási jogviszonytól függetlenül mindenkinek jár a sürgősségi ellátás, megváltozna viszont a csak a biztosítottaknak járó szolgáltatások rendje. A költségek nagy részét továbbra is a biztosító állja, de minden meghatározó mozzanatnál a betegnek is fizetnie kellene.

A gyógyszergyártók nyeresége változatlan

A Richter Gedeon csoport konszolidált mérleg szerinti nyeresége 30,59 milliárd forint volt 2005 első három negyedévében, 10,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az Egis csoport tevékenységében változatlanul az anyacég a meghatározó. 2005-ös jelentés szerint a konszolidált árbevétel 12,2 százalékos növekedéssel elérte a 46,38 milliárd forintot, az adózott profit pedig 6,05 milliárd forint volt, 92,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik