Hírek

2005.12.02. 00:00

Visszaütött az áramügy

Az MSZP szerint hűtlen kezelés gyanúja merül fel az Orbán-kabinet áramár-képzési gyakorlata kapcsán. A Fidesz-elnökkel nem voltak hajlandók találkozni az áramszektor képviselői.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Orbán nem volt hajlandó reagálni a Matolcsyt ért vádakra - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az MSZP energetikai kulcsemberévé előlépett Gál J. Zoltán szerint Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere 2001 végén, rendeleti úton, érdemben emelte meg két erőmű nyereségét. Az MSZP a parlament gazdasági bizottsága energetikai albizottságának és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak a vizsgálatát kéri az ügyben. Gál J. Zoltán azt is bejelentette: ha a vizsgálatok eredménye alapján személyes felelősség vethető fel, az ügyet jogi útra terelik.

A Medgyessy-kabinet szóvivője mindössze két, X-nek, illetve Y-nak becézett új építésű erőműről beszélt – úgy tudjuk, a csepeli és az újpesti erőművekről van szó. Gál J. arra emlékeztetett, hogy az erőmű akkori tulajdonosai a privatizációs szerződésbe belevették, hogy mekkora, egyébként évente csökkenő mértékű rendelkezésreállási díjra van szükségük. „Ehhez képest Matolcsy György – vádolt Gál J. Zoltán – 2001 végén olyan rendeletet alkotott, új árképletet határozva meg, amely érdemben 1,7, illetve 8 milliárd forinttal emelte meg a két erőmű nyereségét.” Erre egyébként a Magyar Villamos Művek (MVM) akkori elnöke, Katona Kálmán – jelenleg az MDF országos választmányának elnöke – is felhívta a figyelmet, de az MVM-et akkor nem vonta be az energiahivatal az árképlet meghatározásába.

Matolcsy György a vádakra reagáló közleményében arra emlékeztetett, hogy a Horn-kormány idején, 1997-ben vezették be a villamosenergia-ár hatósági meghatározásának képletét. Az Orbán-kormány számára 2001-ben nyílt először lehetőség arra, hogy a négy évre vállalt árképzési módszert módosítsa. 2001-ben 20 százalékkal csökkentették a privatizált áramszolgáltatók profitját. A Gyurcsány-kormány mulasztása miatt azonban már az Európai Unió is támadja ezeket a szerződéseket, ezért megteremtődtek a politikai és gazdasági feltételek azok felülvizsgálatára – írja.

Ami sikerült Podolák Györgynek, a parlament energetikai albizottsága szocialista vezetőjének és Puch Lászlónak, a gazdasági bizottság szocialista elnökének, az nem sikerült csütörtökön Orbán Viktornak. A Fidesz elnökének találkozója az energiaszektor képviselőivel ugyanis elmaradt. Podolák ugyanakkor kijelentette, hogy Puchhal egyenesen biztatták az energiaszektor képviselőit arra, hogy találkozzanak az előző ciklus miniszterelnökével is.

Orbán nem volt hajlandó reagálni a Matolcsyt ért vádakra. „A múlt vitáit izgalmasnak és érdekesnek tartjuk, ám haszontalannak” – mondta a Fidesz vezetője. Orbán szerint a kormányoldallal együttműködve márciustól tíz százalékkal csökkenthetik az áram kisfogyasztói árát. A hazai erőműveket tömörítő egyesület állásfoglalása szerint a szerződések kérdését a parlament szakbizottságával tárgyalják meg. Kijelentették: más „csatornát” nem kívánnak igénybe venni.

„Nincs luxusprofit”

„Az áram nagyon bonyolult módon jut el az erőművektől a fogyasztókig. Az állam csak egy ponton tudott 2003-ig beavatkozni, az erőművek és a Magyar Villamos Művek (MVM) közötti átvételnél” – mondta el érdeklődésünkre Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte „szó sincs az energiaszektor luxusprofitjáról”, az egész ágazat profitja 5-6 százalék körül alakul, ez pedig átlagos. A legmagasabb profit 10 százalék körüli, és vannak veszteséges szereplők is.

Ezek is érdekelhetik