Hírek

2005.11.18. 00:00

Világhírű fantomvakcina

A madárinfluenza elleni oltóanyag akár 500 milliárd forintos bevételt is hozhat az országnak – idézte Rácz Jenő egészségügyi minisztert az MTV Híradója, de más hasonló hírekkel együtt a kormányszóvivő és a tárca is kénytelen volt cáfolni a Híradó „félreértését”.

Újvári Miklós – Dreissiger Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A már „kísérleti nyúlként” beoltott Rácz Jenő szerint az oltóanyag előállításának licence is értékesíthető
[/caption]Az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya az 500 milliárdos bevételt csak „számos feltétel” együttállásaként tartotta elképzelhetőnek. Batiz András kormányszóvivő pedig azt mondta tegnap, egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mekkora hasznot hozhat az államnak a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag. Egy ilyen becsléshez szükség lenne például annak ismeretére – de ennek még megállapodás hiányában senki sincs birtokában –, hogy milyen módon részesül majd a bevételből az állam és az oltóanyagot előállító magyarországi cég, az Omninvest Kft. A Híradó szerint Rácz Jenő azt mondta volna, hogy már több mint 100 millió ampulla vakcinára érkezett megrendelés külföldről. A miniszter saját hangján azonban csak „megkeresésekről” beszélt.

Elhangzott a tudósításban az is, hogy egymillió darab madárinfluenza elleni vakcina már el is készült. Ez a szám sem stimmel. Batiz András szerint nem egymillió, hanem ötezer ampulla készült el eddig. Több egyébként nem is készülhetett, hiszen a törzskönyvezés csak februárra várható.

A H5N1 jelű madárinfluenza-vírus elleni vakcinát (amely nem azonos az emberről emberre terjedő, ma még nem létező vírus elleni oltóanyaggal) az Omninvest Kft. és a Johan Béla Országos Epidemiológiai Intézet közösen fejlesztette ki azzal az eljárással, amellyel idehaza az emberi influenza elleni oltóanyagot is gyártják. Az Omninvest egy ciprusi fiókcég tulajdona, háttere ismeretlen. Vírus elleni oltóanyagot idehaza csak az Omninvest pilisborosjenői gyárában képesek előállítani.

A szakminiszter azt viszont tényleg mondta: gondolkodnak, hogy az oltóanyag előállításának licencét is értékesítse Magyarország.  Bujdosó László országos tiszti főorvos a Figyelőnetnek úgy nyilatkozott: nem önmagában az oltóanyag előállítása bonyolult, hanem annak logisztikája, hiszen a gyártókapacitás korlátlanul nem bővíthető. „Nem tudunk úgy megállapodni a különböző országokkal, hogy Magyarországon gyártjuk nekik az oltóanyagot, csak arról lehet szó, hogy ugyanezt a technológiát más országban is alkalmazzák” – mondta Bujdosó.

A hazai oltóanyag-mennyiséget természetesen Magyarországon fogják előállítani – tette hozzá. Bujdosó szerint a „know-how” értékesítéséből is lehet bevételt szerezni, például úgy, hogy a magyar gyártási technológiával készült ampulla eladásából részesedik a magyar állam. A tiszti főorvos hozzátette: még nem kötöttek semmilyen megállapodást egyik ország képviselőivel sem.

Két áldozat Indonéziában, két gócpont Kínában

Kína két újabb madárinfluenza-gócpontról tett bejelentést, így 13-ra emelkedett egy hónap alatt a járványgócok száma az országban. Az emberre is halálos H5N1 vírus ezúttal Közép- és Északnyugat-Kínában ütötte fel fejét. A két tartományban összesen 694 a betegségben elhullott szárnyasról érkezett jelentés. Indonéziában újabb két, múlt héten elhunyt személyben mutatták ki a H5N1-et. Ezzel a dél-ázsiai országban hétre emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma. Kínában egy 24 éves nő halt meg az ország keleti részén. Szerdán bejelentették: egy októberben elhunyt kislányról is bebizonyosodott, hogy fertőzött volt. Megbetegedett öccse azonban meggyógyult. Az utóbbi egy hónapban 13 körzetben azonosították a madárinfluenza vírusát Kínában.

Ezek is érdekelhetik