Hírek

2005.11.11. 00:00

Brüsszel is lángokra számít

F. K.

Kiutasítják Franciaországból a letartóztatott külföldieket. Az eddigi adatok szerint ez 120 embert érint. Párizs külvárosaiban az elmúlt három napban kevesebben randalíroztak, és vidéken is kevesebb kárt okoztak. 1462 őrizetbe vettből 273-an már rács mögött vannak. Ezek körülbelül egyötöde fiatalkorú. Közben az észak-franciaországi Rubaix városának elit negyedében négyen meghaltak, köztük egy kilencéves gyermek egy házban eddig ismeretlen okból kiütött tűzben.

Belgiumban egyre romlik a helyzet. Csütörtökre virradó éjszaka már 15 autó lángolt. Ismeretlenek szemeteskukákat, konténereket és köztéri padokat is felgyújtottak. A zavargások már vidékre is átterjedtek. Liege közelében műanyag konténereket gyújtottak fel, Brugge városában pedig a flamand szélsőjobboldali párt, a Vlaams Belang helyi irodájára dobtak benzinespalackot. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy a gyújtogatások nincsenek összefüggésben a francia zavargásokkal.

Ennek ellentmond az a brüsszeli internetes üzenet, amelyben ismeretlenek zavargásokra hívják fel a fiatalokat, pontosan megjelölve a helyszínt és az időpontot. A zavargások kezdési időpontja az üzenet szerint e hét szombatja lenne. A belga rendőrséget maximális riadókészültségbe helyezték.

Ezek is érdekelhetik