Hírek

2005.10.21. 13:38

Sziebenék pontosan fizetnek

Az őszi idény eddigi legnagyobb meglepetését az FC Fehérvár szolgáltatta. Nyáron még a csapat léte is bizonytalan volt, most viszont nyolc fordulót követően a táblázat élén áll.

Lázár Lajos

Kifizetetlen számlák, adósság, bizonytalanság jellemezte az elmúlt bajnoki év végén az FC Fehérvárt. Sokan biztosra vették, hogy az egykor sikeres csapat eltűnik a honi futball palettájáról. Egy tőkeerős befektető megoldást jelenthetett volna, de a tárgyalások rendre kudarccal zárultak. A klubot fenntartó gazdasági társaság többségi tulajdonosa Székesfehérvár önkörmányzata volt, de a város már nem tudta a megfelelő anyagi hátteret biztosítani. Az utolsó pillanatban sikerült az önkormányzatnak nyolcvan százalékot értékesíteni, és Szieben László, a volt ligaelnök és üzlettársa, Pribeli Ferenc lett a többségi tulajdonos.

A bajnoki rajtig rendeződött a kusza pénzügyi helyzet, és még időben sikerült megerősíteni a csapatot. Ráadásul olyan játékosokkal, akik valóban erősítést jelentenek. Az FC Fehérvár labdarúgója lett Farkas Balázs, Simek Péter, Sitku Illés, Disztl Dávid, Hoffmann Richárd, Simon Attila, Kocsis Gábor és Bartyik Norbert. Miután Csertői Aurél vezetőedző lerakta az asztalra az általa elképzelt játékosok névsorát, a tulajdonosok és az ügyvezető, Gál László véleményezték. Akadt olyan javasolt játékos, akinek szerződtetése nem fért bele az anyagi keretbe, de ajánlottak is az edzőnek játékost. A háttér rendezésével azt is elérték a klub tulajdonosai, hogy a szerződésben foglalt időpontban pontosan megkapják alapfizetésüket a játékosok, és a győztes meccset követően három nappal a prémiumot is kifizetik. A prémium összege a nézőszámtól is függ. Most az elmúlt idényből indultak ki, és az őszi szezon végén ismét értékelnek.

Ha nőtt a csapat meccsei iránti érdeklődés, akkor arányosan emelkedik a prémium is. Egyelőre nincs ok panaszra, mert az eddig lejátszott három mérkőzést közel húszezer szurkoló tekintette meg. Ezen a három hazai meccsen százszázalékos maradt az FC Fehérvár, pont nélkül távozott a Sóstói-stadionból a Honvéd, a Pápa és a ZTE is. Idegenben szerzett három pontot a csapat a Ferencváros, a Vasas, a REAC és a Pécs ellen. Csak a Diósgyőr büszkélkedhet azzal, hogy sikerült legyőznie a fehérváriakat. A gólkülönbség: tizennégy szerzett gól ellenében csak három.

„Ligaelnökként mindig azt papoltam, hogy a futballban a sikeres szerepléshez négy dolog szükséges – mondta Szieben László. – Az elvégzett munka, a hozzáértés, a tisztesség, és csupán a negyedik a sorban a pénz. Ezt most itt gyakorlatban is megvalósíthatom. Tudom, hogy a szerencsét sem lehet figyelmen kívül hagyni. Nálunk most rend van, nyugodt a munkavégzés, és ilyenkor a szerencse is könnyebben mosolyog ránk. Nem értékeljük túl a helyzetünket, nem tartjuk magunkat bajnokesélyesnek. Azt tűztük ki célul, hogy az első ötben kell végeznünk. Ezt akkor érhetjük el, ha a partnereink is teljesítik a szerződésben foglaltakat.”

A volt ligaelnök és Pribeli még vásárolna

Az FC Fehérvár mögött álló gazdasági társaság nyári

átalakulásakor 80 százalék került Szieben László és Pribéli Ferenc közös cégének tulajdonába. Három kistulajdonos birtokol 11 százalékot, és a városi önkormányzatnak maradt 9 százalék. A társaság hiányát a többségi tulajdonosok rendezték, az önkormányzat a létesítmény fenntartásában vállalt részt, a kistulajdonosok viszont nem szálltak be a tőkepótlásba. Ezért a kistulajdonosok hányada szabaddá vált, és ha nem csatlakoznak a hiányzó tőke pótlásához, akkor részük értékesíthető. A többségi tulajdonosok élnének elővásárlási jogukkal, és ha megvásárolják a 11 százalékot, akkor 91-et tudhatnak magukénak.

átalakulásakor 80 százalék került Szieben László és Pribéli Ferenc közös cégének tulajdonába. Három kistulajdonos birtokol 11 százalékot, és a városi önkormányzatnak maradt 9 százalék. A társaság hiányát a többségi tulajdonosok rendezték, az önkormányzat a létesítmény fenntartásában vállalt részt, a kistulajdonosok viszont nem szálltak be a tőkepótlásba. Ezért a kistulajdonosok hányada szabaddá vált, és ha nem csatlakoznak a hiányzó tőke pótlásához, akkor részük értékesíthető. A többségi tulajdonosok élnének elővásárlási jogukkal, és ha megvásárolják a 11 százalékot, akkor 91-et tudhatnak magukénak. -->

Ezek is érdekelhetik