Hírek

2005.10.20. 14:12

Kamionstop Dabason

Vég MártonPélda nélküli és előremutató ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság.
A Dabason át vezető útról ugyanis kitiltotta a kamionokat. Ilyen tartalmú döntést eleddig még nem hozott a magyar igazságszolgáltatás. A pervesztes közútkezelőt a bíróság súlykorlátozás elrendelésére kötelezte. Ennek értelmében a Pest megyei város határában napokon belül feltűnnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik behajtását tiltó táblák. A precedens értékű határozat reményt adhat a dabasi körülményekhez hasonló helyzetben lakó embereknek, akik az elviselhetetlen forgalom zaja, valamint a légszennyezettség miatt eddig csak útlezárással tudtak harcolni a fuvarozók ellen.
A Környezetvédelmi Főfelügyelőség által indított és megnyert perből minimum egy dolog következik. Ezentúl lehet arra számítani, hogy a gazdasági érdekek felett környezetvédelmi, illetve egészségügyi érvek diadalmaskodnak. A dabasiak nyugalmáért felvállalt eljárást a zaj és rezgésmérések mellett az is indokolta, hogy a kamionoknak az M5-ösön lehetőségük van a város elkerülésére. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kereskedőket nem lehet állandóan a drága matricák megvételére kötelezni. Így pedig előfordulhat, hogy a kamionok végül más, alacsonyabb rendű utakon bukkannak fel a dabasi útvonal helyett.
A Fővárosi Bíróság döntését a Levegő Munkacsoport is üdvözli, bár szerintük is baj lehet a végrehajtásával. – Ugyanis van egy olyan jogszabály, amely a célforgalom közlekedését engedélyezi. Ennek ellenőrzése pedig szinte lehetetlen. A kitiltás csak részmegoldás. Szerintünk a teherszállítókra a díjfizetést mindenképpen a sztrádákon kívülre is ki kell terjeszteni – mondta Lukács András, a szervezet elnöke. 

Ezek is érdekelhetik