Hírek

2005.09.02. 00:00

Mértékletes szesztestvérek

Itt bárki jól érezheti magát. Van sok jóféle bor, pálinka és egyéb étel, no meg százszám szép nők és kedves eladók.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A kínálat pazar, csak győzzük végiginni. Miközben termelőtől termelőig sétálunk, érdemes betérni a sütödékbe is. A legnagyobb sikere a csülöknek van.
[/caption]– No, még egy pohárral – támasztja meg a soproniak pultját Klausmann Kázmér ceglédi lakos. Az eladólány kedvesen mosolyog, majd a jegyek elvétele után telecsurgatja a férfi poharát a jóféle vörössel. Emberünk viszszamegy asztalához. A bort látható élvezettel kortyolgatja. – Nincs itt hiba – ismeri el, mintegy saját magának. Majd a szomszédos lócákon perecet majszolók felé fordulva kéretlenül kifejti, csak a kékfrankos miatt utazott fel Pestre. A megszólított asztaltársaság helyesel, hogy jó-jó, de azért a tállyai az igazi.

– Egy fityfenét – kotyog közbe egy éltesebb asszonyság –, a világ legjobb bora a Mecsek környékén terem. – Ördögöt! A villányinál nincs jobb a világon – replikázik a húsz év körüli Nagy Eszter, aki a kékfrankos pártján álló dühös szeme villanása elől hozzábújik szekszárdit iszogató párjához. – No, csak nem fogják egymás torkát elvágni amiatt, hogy melyik a legjobb magyar bor – zúg bele a kitörni készülő viharba egy rendőr őrmester. Aki amúgy épp két üveg badacsonyival a hóna alatt siet szolgálati helyére.

– Na, mondhatom, szép, járőrben iszik – hortyan föl egy pohár bikavérrel épp befutó Borfalu-lakó. A kékruhás a várttal ellentétben nem sértődik meg, hanem mosolyogva elővesz egy érintetlen szondát, s fogadást ajánl. – Ha a csövecske zöldre vált, én veszek magának egy üveg csopakit, ha nem, akkor ön nekem egy palack etyekit. – Na, lássuk, kinek lesz most igaza – mulat immár együtt az egész asztaltársaság. – Karesz, maradj már – hurrogja le riadtan a kérdés tisztázásába már-már belemenő Juhász Károlyt felesége.

Miközben a hirtelen összeverődött csapat immár békés egyetértésben iszogat, pálinkaillat csapja meg orrunkat. Hollán Ernő érkezik három pohár nedűvel és egy tányér pirosra sült csülökkel kezében. – Panyolai, Szicsek, Győri; élni tudni kell – néz körbe diadallal a férfi, majd falatozni kezd. Miközben eszik, az asztal férfiközönsége a tovalibbenő lányokat szemlézi. Minden a legnagyobb rendben van. Bor, béke, nyugalom.

Ezek is érdekelhetik