Hírek

2005.07.27. 00:00

Székelyföldi kastélyt vásárolt Esztergom városa

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A helyiek is igénybe vehetik a kastély közösségi szolgáltatásait
[/caption]Háromszázezer eurót fizetett Esztergom önkormányzata a Kovászna megyei Vargyas községben levő, úgynevezett Daniel-kastélyért és a hozzá tartozó kertért – tudta meg a kolozsvári Krónika. Az erdélyi napilap tegnapi számában számolt be a tranzakcióról, megjegyezve, a kastélyt nemrég kapták vissza a román államtól az örökösök, de kénytelenek voltak túladni rajta, mert együttes erővel sem bírták volna fenntartani. Amint azt Daniel Mihály, Münchenben élő 78 éves báró elmondta, volt, aki nagyobb árat ajánlott az esztergomiaknál, de ők mégis így döntöttek, mert nem az ár, hanem a vásárló volt a fontos.

Ilkei Ferenc vargyasi polgármester abban bízik, a tranzakció nyomán fellendül a község idegenforgalma is. Főleg, ha Esztergom városa állja a szavát, és valóban kiépíti az üdülőt a 16. századi műemlékegyüttesben. Knapp János Pál, Esztergom alpolgármestere megerősítette, hogy üdülőként kívánják használni a kastélyt az esztergomi polgárok pihentetésére és kikapcsolódására. Olyan létesítményt akarnak létrehozni öt–nyolc éven belül, amelyben lesz kismozi, könyvtár, egyszóval közösségi és művelődési központ, valamint vendégszoba, és amelyeket a helybeliek is igénybe vehetnek. Az újság hozzáteszi, ezzel a dunántúliak tulajdonképpen keletre költöztetik üdülőjüket, hiszen az önkormányzat tavasszal eladta a Tatabányával és Oroszlánnyal közösen birtokolt balatoni üdülőben lévő tulajdonrészét.

Ősi családi fészek

A Daniel család ősi fészke a 16–17. századi reneszánsz, illetve későbbi barokk és klaszszicista elemeket is őrző épületegyüttes. Kordokumentumok szerint 1580-ban már állt, az évszázadok során azonban többször átalakították, illetve hozzáépítettek egyes részeket. Az 1948-as államosítást követően a helyi szövetkezet rendezkedett be. A gótikus mennyezetű lovagtermet, akárcsak a ritka fafajtákból készült parkettel borított szobákat birkaólként használták, amelyekben az évek során több mint egy méter vastagságú trágya rakódott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!