Hírek

2005.07.25. 00:00

Kitagadható az örökségből a fekete bárány?

Olvasónk tizenöt éve Kanadában él, az állampolgárságot is felvette. Két testvére a szülőkkel él Budapesten, olvasónk gyermekét ők nevelik. Kérdés, jár-e a hölgynek az örökség.

BAMA

A fekete bárányság, a Kanadába költözés, a külföldi állampolgárság nem ok rá, hogy jogos örökségünkből kizárjanak minket. Ahhoz sokkal súlyosabb indokok kellenek – hangsúlyozták lapunknak a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Például az, hogy az érintett az örökhagyó életére tör. Rendes körülmények között a törvényes örököst nem lehet kisemmizni.

Ha nincs végrendelet, a szülők halálakor a hagyaték a hölgy és két testvére között háromfelé, egyenlően oszlik meg. Aki önként lemond az örökségről, annak helyébe a soron következő legközelebbi leszármazott, vagyis az unoka lép. (Gyakran előfordul, hogy valaki éppen azért dönt így, hogy a vagyon automatikusan gyermekére szálljon.) Amennyiben a szülők végrendeletben két velük élő gyermekükre hagyják tulajdonukat, a harmadiknak jár a köteles rész. Ez mindama javak fele, amelyek végakarat nélkül jutnának neki. Tehát a hagyaték egyharmadának ötven százaléka.

Mivel a testvérek egy fedél alatt élnek a szülőkkel, az olvasó pedig nem, lakhatási jog csak a másik két gyermeket illeti meg. Azzal a hölgy csak akkor számolhatna, ha ő is együtt lakna az örökhagyókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!