Hírek

2004.11.06. 08:28

A pénztelenség rabságában a hazai büntetés-végrehajtás

Nehéz anyagi helyzetben van a büntetés-végrehajtás. Több helyen a rabszállító autók is tönkrementek, egyes börtönökben lassan már papírra sem futja.

Szakács Árpád

Több más állami intézményhez hasonlóan szigorú takarékossági intézkedésekre kényszerültek a mintegy 16 ezer fogvatartottat őrző büntetés-végrehajtási intézetek. Olyan kemény szigorításokat léptettek életbe, amelyek értelmében a dolgozók például irodapapírt is csak rendkívül indokolt esetben használhatnak. A takarékosság miatt nagy fogyasztású elektromos berendezések használatát szüntették meg. A börtönök infrastruktúrájának  fejlesztésére idén a költségvetéstől igényelt összeg töredékét kapta a büntetés-végrehajtás.

Az országos parancsnokság tájékoztatása szerint korszerűsítésre még a tavalyinál is kevesebbet fordíthatnak. Nem telik a rabszállító autók cseréjére sem, holott több gépkocsi tönkrement. Több jármű túlfutotta azt a kilométer-mennyiséget, amelyet még elfogadhatónak tartanak. A biztonságos közlekedéshez szükséges műszaki feltételek azért teljesülnek. Csökkentették a víz, gáz és villany felhasználását, s még az értekezletek időtartamát is korlátozták. Jóval kevesebb irodaszert és nyomtatványt rendeltek.

Kaiserral vesztegelt a lerobbant rabszállító autó

Volt már arra példa, hogy rossz műszaki állapotú rabkocsik álldogáltak az út szélén. Ilyen eset történt azzal az autóval is, amelyik Kaiser Edét, a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás egyik gyanúsítottját vitte vissza egy vidéki kihallgatásról. A veszélyesnek ítélt Kaisert végül többórás várakozás után tudták Budapestre hozni egy másik rabszállítóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!