Atlétika

2024.07.07. 06:56

A felnőttek között lett magyar bajnok a 18 éves Deák Zalán

A napokban rendezték meg a felnőtt magyar atlétikai bajnokságot, melyen szép Bács-Kiskun vármegyei siker született. Deák Zalán 100 méteres futásban aranyérmet szerzett, 200 méteren pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Szentirmay Tamás

A kiskunfélegyházi származású Deák Zalán most érettségizett a kecskeméti Bólyai Gimnáziumban, a KARC-KESI sportolója, edzője pedig Juhász István. A fiatal atléta teljesítményéről az edzőjével beszélgettünk.

Deák Zalán, atlétika, bajnokság
Deák Zalán, a KARC atlétája (balra) gyõz a 129. Atlétikai Magyar Bajnokság férfi 100 méteres futás döntõjében a Lantos Mihály Sportközpontban 2024. június 29-én. Mellette a 2. helyezett Szabó Dániel, az ARAK atlétája fut. 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

– Négy évvel ezelőtt kezdett el atletizálni Zalán. Kiskunfélegyházán végezte az általános iskolát, amikor lehoztam a focipályáról. A testnevelő tanára ajánlotta, mert akkor nekem volt már néhány sprinterem. Aztán egy versenyen megnéztem és láttam rajta, hogy jó mozgású, gyors srác. Majdnem vele együtt kezdtem az edzői pályafutásomat, mert én hat éve edzősködöm, Zalán pedig négy évvel ezelőtt került hozzám, meséli Juhász István.

Egy ilyen tehetség láttán, adódik a kérdés, hogy mi lehet egy ilyen fiatal játékosnak az erénye.

– Nagyon jó feje van, most érettségizett kitűnőre. Bármelyik orvosi egyetemre is felvették volna, olyan versenyzői koponyával rendelkezik, amilyet én még nem láttam. 

Most is a magyar bajnokságon, az utolsó tíz méteren talált még egy sebességet, amivel meg tudta verni a nála tíz évvel idősebb felnőtteket. Azt is mondhatnánk, hogy állva hagyta őket.

Komoly fegyvertény, hogy egy tizennyolc éves fiatalember oda áll a rajthoz és megver mindenkit. Az emberben ilyenkor az is felmerül, hogy akkor ilyen a magyar felnőtt élmezőny, vagy ez a srác ennyire jó.

– Ritkán szokott ilyen előfordulni, de azt tudni kell, hogy Iilovszky Dominik, aki elvileg jobb idővel rendelkezett nála, elcsúszott és eltörte a kezét. Ez azért kellett Zalánnak a magyar bajnoki címhez. Ugyanakkor a Zalán időeredménye jobb volt, mint a Ilovszky Dominiknek az egyéni csúcsa. De persze így nem lehet eldönteni, hogy mi lett volna, ha ő is indul. Eltörte a kezét, nem volt ott, így nyitott volt a dobogós helyek eldöntése. Bárki nyerhetett volna a futamban, de Zalán volt a legerősebb fejben. Óriási egyéni csúcsot futott, mert 10,57 másodperc volt előtte a legjobb eredménye, most pedig 10,44-et ért el. Az volt még a nagy dolog ebben, hogy hátszél sem volt. Másnap 200 méteren pedig harmadik lett, szintén egyéni csúccsal, 21,13-al. A felnőtt mezőnyben nem, de a korosztályosban a 10,44 és a 21,13 a világranglistán az első húszban való szereplést jelenti.

Juhász István elmondta azt is, hogy ez az utolsó éve, amikor Zalánnal foglalkozott, mert a kiváló sprinter a tanulmányait a gödöllői egyetemen folytatja. A futást pedig Körmendi Katalin irányításával.

– Egy karlánccal búcsúztam el Zalántól, amire az van ráírva, hogy 2028 Los Angeles. Ezzel pedig azt akartam neki jelezni, hogy bízom abban, hogy ott lesz majd az olimpián. Zalán ugyanis nyert már ifjúsági olimpiát, Kecskemétnek pedig az első sprint magyar bajnoka. Előtte még senki sem nyert felnőtt sprint magyar bajnokságot a város színeiben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ő még csak első éves az U20-as korosztályban, így jövőre is még ebben a korosztályban szerepelhet. Így az elkövetkezendő évben még javíthat a mostani eredményén. 2025-ben Európa-bajnokság lesz korosztályában, és már most meg van nem csak száz méteren, hanem négyszázon is az Európa-bajnoki szintideje. Élete első 400 méterét 47 másodperc alatt futotta, hangsúlyozta Juhász István.

Deák Zalán is nyilatkozott a magyar bajnoki címe után. – Nem én voltam az esélyes, hanem Ilovszky Dominik, de ő egy héttel az országos bajnokság előtt eltörte a kezét. Ezek után arra gondoltam, hogy így bármi megtörténhet majd a döntőben. Az előfutam után már éreztem azt, hogy ebben benne lehet akár az aranyérem is. Kétszáz méteren is hasonló gondolatok jártak a fejemben, már ami a helyezést illeti, de ott kettőt kellett futni, ami a négyszázasoknak kedvezett, nem pedig nekem. Kifáradtam a végére, de szerencsére így is dobogó lett belőle, amivel elégedett vagyok.

Deák Zalán szerint most fizikálisan jobban sikerült a felkészülése, mint egy évvel korábban, ami sokat nyomott a latba, illetve technikailag is tudott fejlődni. – A szezon elején még kicsit döcög a dolog, de a versenyhez közeledve, maximálisan oda tudom tenni magam a feladathoz. Ilyenkor nagyon csőlátásom van és csak arra koncentrálok, hogy megoldjam azt, amit kell. A magyar férfi mezőny nem gyenge, rajtam kívül is vannak még olyan sprinterek, akik meghatározó szerepet töltenek be a magyar atlétika rövid távú futásaiban. Mind száz, mind pedig kétszáz méteren egyéni csúcsot futottam, ami szerintem már bennem volt.

A fiatal sprinter július 9-én kedden vesz részt egy versenyen, majd készül az U20-as korosztályos világbajnokságra, amit a perui Limában rendeznek. Most ezekre a versenyekre koncentrál. Kétszáz méteren újabb egyéni csúcsot szeretne elérni, ami azt jelentené, hogy 21 másodpercen belül ér a célba. Zalán bízik abban, hogy a Juhász István edzőtől kapott karláncra írottakat meg tudja majd valósítani, vagyis 2028-ban Los Angelesben ott lesz majd az olimpián. Véleménye szerint váltóban lesz esélyük, de megpróbál egyéniben is úgy teljesíteni, hogy ott lehessen száz és kétszáz méteren is a rajtnál.

  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában