Labdarúgás

2022.01.16. 11:03

Jól pörög a Bozsik Dusnokon

A kívülállók számára olykor követhetetlen, hogy hogyan is működik a Bozsik-program, pedig a látszattal ellentétben egyáltalán nem össze-vissza. A program dusnoki működésébe – amely segít a kívülálló számára átlátni az egészet – a helyi labdarúgó-­palánták felkészítő edzője, Jagicza Tamás engedett bepillantást.

Vincze Miklós

Összegyűlt a gyermeksereg a torna megkezdése előtt

Forrás: Jagicza Tamás

Évek óta folyamatosan működik az országban a legfiatalabb labdarúgó-palánták számára a Bozsik-program. A csapatok rendre elutaznak, meccseket vívnak, kiposztolják a csapatképeket, amelyeken szívet melengető módon vidám gyerekek mosolyognak, de vajon miért nem hallani arról, hogy ki náluk a bajnok, ki hányadik, és miért nem látni náluk bajnoki tabellákat? Jagicza Tamás, a dusnoki Bozsik-program felkészítő edzője beszélt ennek az okáról, és mondta el, hogy hogyan működik a program konkrétan Dusnokon. 

– A legfiatalabb focistáink idény közben szinte végig szerepelnek, akárcsak a nagyok, csakhogy ők nem bajnoki rendszerben játszanak, ahogy a felnőttjeink – kezdte a választ Jagicza Tamás, aki a helyi általános iskolában testnevelő tanár, és nem utolsósorban a megyei másodosztályban szereplő Dusnok felnőtt­keretének a kirobbanthatatlan tagja. – A Bozsik-program már évek óta működik, a korábbi generáció Góliát néven ismerhette ezt a kezdeményezést, amely a Bozsik-program elődje, és 2000-ben indult. 

A program célja az, hogy az egészen fiatal labdarúgók is bekapcsolódjanak a labdarúgás világába és megszerethessék ezt a sportágat, illetve magát a sportot, szervezett sportolást. 

A 2021/22-es idényre három korosztályban lehetett nevezni a Bozsik-­programba. Az U7-es (6-7 éves korosztály), az U9-es (8-9 éves korosztály) és az U11-es korosztályban (10-11 éves korosztály), a korábban bozsikosnak számító korosztály, az U13 ugyanis átkerült megyei szervezésbe. Mi itt, Dusnokon – a kialakult hagyományoknak megfelelően – mind a három korosztályban indítottunk csapatot az idei idényben is. 

Jagicza Tamás elmondta, mi az oka annak, hogy avatatlan szemmel áttekinthetetlennek tűnik a rendezés és látszólag ad hoc kerülnek elő eredmények. – Kéthetes váltásokkal rendeznek meg tornákat, az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy, hogy a kéthetes turnus első hetében az U11 játszik, a második, páros héten pedig az U7 és az U9 lép pályára egy időben, de természetesen nem egy pályán, a vele azonos csoportban szereplő csapatok ellen. Vannak ugyanis csoportok. A Dusnok a Kalocsa, a Baja, a Nemesnádudvar, a Császártöltés, a Sükösd, a Jánoshalma és a Madaras csapataival szerepel egy csoportban. Értelemszerűen minden tornán velük játszunk, egy-egy évben persze lehet változás, ha valamelyik klub nem indítja az adott korosztályát, vagy pedig ha vannak újonnan becsatlakozók. A helyszín manapság minden esetben Baja. A korábbi években egy-két tornát engedélyeztek minden csapatnak megszervezni hazai pályán, de ezt már központosították. 

A mérkőzéseket természetesen ezen a szinten is győzelemre és gólokra játsszák, ahogy a nagyoknál is, de itt nincs díjazás, nem állapítanak meg helyezéseket, csak a torna legjobbjait díjazzák egy kis ajándékkal.

 A rendszer célja ugyanis az, hogy az itt pallérozódó ügyesebb játékosokat kiválogassák, és ők majd – legalábbis abban a csoportban, amelyben a Dusnok érdekelt – a LUA Baja megfelelő korosztályos csapatainál folytathassák. Dusnokon Jagicza Tamás felügyeletével heti rendszerességgel tartanak edzéseket mindhárom korosztály számára, és – ahogy az előbbiekből kitűnik – kéthetente utaznak el tornára. A tornák az idén is márciusban, nagyjából a felnőttbajnokság rajtjával egybeesően fognak elindulni. A téli időszakban teremtornákat is szoktak szervezni a fia­talabbak számára, a dusnoki csapat is nevezni szokott ezekre, az idén azonban a járványhelyzetre való tekintettel ezeket elhalasztották. 

Mindegyik torna után különdíjakat osztanak ki

Jagicza Tamás azt is elmondta, hogy a Bozsik-program egy másik vonalon is működik. – A Bozsik-tornákat két részre lehet osztani: egyesületi és intézményi részre. Az egyesületi része a Dusnok KSE, az intézményi része pedig az iskola alá tartozik. Utóbbit a mi falunkban – testnevelő tanár lévén – jómagam fogom össze, és az intézményi Bozsik mellett is járunk folyamatosan tornákra, csak az iskolai bozsikos tornák meccseit hétköznaponként rendezik. Az intézményi vonalon mások az ellenfelek is, elsősorban a Hajós, a Nemesnádudvar, a Császártöltés és a Miske. A tornát mindig más intézmény bonyolítja le. Itt is rendezünk őszi, téli és tavaszi tornákat minden egyes korcsoport számára, ide öt korcsoport nevezhető, az ovis, illetve az iskolás, egytől négyig. A négy korcsoport kettesével fedi le az évfolyamokat, elsőtől nyolcadik osztályig. Ezeken a viadalokon sem hirdetünk helyezetteket, általában apróbb jutalmat kapnak a gyerekek a részvételért. 

Februárban a Bozsik-programosok sportszerkészletét is tovább bővítik a klubnál. – Megkapják a gyerekek az eddig hiányzó felszerelési tárgyakat, a melegítőfelsőt és a melegítőalsót, továbbá az idén is mindenki kap egy új edzőpólót és hátizsákot – vette át a szót Bolvári Dávid, az egyesület elnöke. – Jagicza Tamás edzőnél vagy nálam korlátozott számban még focicipőkhöz is hozzájuthatnak. Talán ebből is látszik, hogy a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megfelelő infrastruktúrát és környezetet teremteni a legfiatalabb labdarúgóink számára is – fejtette ki az elnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában