Galériával

2021.12.18. 15:20

Jeles évfordulókra emlékeztek a birkózók Bócsán

Idén száz éves a hazai birkózósport. Húsz éve jutott be az NBI-be a bócsai birkózó csapat. E két különleges dátumra emlékeztek péntek délután Bócsán.

Barta Zsolt

Idén száz éves a Magyar Birkózó Szövetség Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Kevés olyan kis település létezik, amely olyan intenzív sport élettel rendelkezik mint Bócsa. Péntek délután egyebek mellett ezt emelte ki Németh Szilárd azon az ünnepségen, amelyet az 1900 lelket számláló falu Hungarikum és Közösségi Házában rendeztek. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke látogatott el Szőke-Tóth Mihály polgármester meghívására Bócsára. De mi is adta az ünnepség apropóját? Az idén száz éves a hazai szövetség, illetve a bócsai birkózók éppen húsz éve hatalmas sikert értek el a bajnokságban. 

Mint azt 2001 novemberében a Petőfi Népe is hírül adta, itt rendezték meg a birkózó felnőtt NBI-es csapatbajnokság helyosztó mérkőzéseit, amelyen a község sportolói kimagaslóan szerepeltek, ugyanis megnyerték. Az esemény jelentőségét az is emelte, hogy falusi csapat addig nem szerepelt az NBI-ben, s ezzel Bócsa besétált az Extra Ligába. 

Az 1990-ben megalakult bócsai birkózó szakosztály fejlődése azóta is folyamatos. Németh Szilárd az ünneplő közönség előtt hangsúlyozta, hogy legutóbb hat éve járt a faluban, s már akkor is feltűnt a helyiek életrevalósága. Most pedig egy még takarosabb falut talált, ahol több mint egy generáció óta töretlen a birkózó sport iránti szeretet. Megjegyezte, hogy Csepelen megalapították a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, ahol az utánpótlás nevelésre fektetik a hangsúlyt. 

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket Fotó: Pozsgai Ákos

Az akadémiai rendszer kiépítése folyamatos, felkérte Bócsa polgármesterét, hogy a települése vegyen részt ebben a szakmai munkában, azaz legyen a vidéki birkózó sport egyik központja. Az ország több területén is alakítanak ilyen központokat, illetve a Kárpát-medence magyarlakta térségeiben is. Ilyen már működik a délvidéki Magyarkanizsán. A politikustól átvéve a szót Szőke -Tóth Mihály, aki maga is birkózó volt egykor, felelevenítette a 20 évvel ezelőtti sikert, megnevezve azok kovácsait, az akkori versenyzőket és az edzőket. Az utóbbiak közül Petróczi Balázs – a Bócsai Birkózó és Labdarúgó Egyesület alelnöke - emlékezett meg a ma már nem élő Filus Sándor mesterről. 

Az egykori nagyszerű eredményt elérő sportolóknak emlékérmet nyújtottak át. Elismerést kapott Szabó Antal, a falu birkózó és futball egyesületének az elnöke is. Németh Szilárd országos elnök a polgármesternek emlékplakettet nyújtott át és kérte, hogy a falu vezetése továbbra is támogassa a sportág fejlődését, majd a magas rangú vendég átadta a bócsai sportolóknak a szövetség zászlaját. 

A rendezvényen szó esett arról, hogy a bócsaiak lelkesedése és elkötelezettsége a több mint három évtized alatt nem lanyhult. A korábbi edzőtermet kibővítették, úgy hogy két szőnyeg is elférjen rajta. A falu vezetése anyagi támogatást nyújtott ehhez, míg a szülők társadalmi munkában segítették a terem megnagyobbítását. A fejlődés nem áll meg, mert a pénz és a tervek megvannak a jelenlegi edzőterem bővítésére. Erre azért is van szükség, mert gyakran veszik igénybe edzőtábor keretében a szövetség tagjai főleg nyaranként. A falu pedig kiváló szálláshelyet és kitűnő konditermet szaunával együtt biztosít a sportolóknak évek óta. 

A rendezvényen id. Káposzta Lajos ny. esperes, aki barátja volt Filus Sándor edzőnek felidézte a hőskort. Arra hívta fel a figyelmét a hallgatóságnak, miszerint egy községet, csak egy tudatos közösség tud életben tartani. A sportszeretők tábora pedig egy ilyen csoport, akik a maguk is a jövőt építik. A sikeres múlt pedig követendő példa a gyerekek számára. Az esperes szavait erősítik a jelenlegi sportolók eredményei is, ugyanis Petróczi Balázs ismertetése alapján a hazai 110 egyesület között a pontszámok alapján Bócsa a 35. helyen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában