Helyi kultúra

2018.05.19. 20:00

Két parlament elnöke nyitotta meg a Kiskőrös 300 emlékévet

Éppen 300 éve írták alá a Wattay nemesi család tagjai István és János a Kiskőrös újratelepítési dokumentumát Pesten. Ennek alkalmából szombaton kezdődött meg az az egy éven át tartó eseménysorozat, amellyel a kőrösi polgárok az elődök előtt tisztelegnek.

Barta Zsolt

A hivatalos megnyitót megtisztelte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, és Andrej Danko a szlovák parlament elnöke is. Kövér László a város újraalapításának 300. évfordulóját ünneplő emlékév hivatalos megnyitóján kiemelte: hármas ünnep az évforduló, az újjászületés magyar, szlovák és európai ünnepe.

Magyar ünnep, mert ez bizonyítéka annak, hogy a magyarság soha nem engedte meg, hogy a világromboló urainak akarata beteljesedjék rajtunk. Majd hangsúlyozta, hogy szlovák honfitársaink ünnepe is a mai, mert Kiskőrös a szlovák emberek életerejéből, munkaáldozatából született újjá. Ugyanakkor európai ünnep is a mai – folytatta Kövér László – , mivel Kiskőrös azt példázza, hogy az európaiak mindig csak önmagukból meríthetnek erőt.

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke üdvözlő beszédében hangsúlyozta: Magyarország ma sok tekintetben példaként szolgálhat az Európai Unió többi tagállamának. A nyelvészek, a történészek és a korszerűen gondolkodó politikusok is egyetértenek abban, hogy a magyar és szlovák nemzet évszázadokon át egymás kulturális és társadalmi életét gazdagította, hozzájárulva az európai térség fejlődéséhez – tette hozzá.

A rendezvény után a két közjogi méltóság felavatták a szlovákok betelepülésének a domborművét az evangélikus templom falán, majd megtekintették az ugyancsak szlovák gyökerekkel rendelkező költő, Petőfi Sándor szülőházát is.

Szombaton főzőversennyel, színpadi rendezvényekkel folytatódott a programsorozat a város főterén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!