Kecskemét

2018.06.21. 07:00

Az opera hazai klasszikusait hozták el a városi könyvtárakba

A Magyar Állami Operaház küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera 200 című kiadvány és meghirdették az Operát az Operából elnevezésű turnéját, melyekről sajtótájékoztatót tartottak szerdán a Hírös Agórában.

Horváth Péter

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója beszélt a programról Kecskeméten

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Egyedülálló­ CD-gyűjteményt jelentetett meg a Magyar Állami Opera­ház a 2017-es magyar ­opera napja alkalmából, ami ­hazánk operakultúrájának kétszáz éve alatt született remekeit fogja egybe. A díszdobozos ­kiadvány 53 korongja­ 35 válogatott operaművet tartalmaz, melynek célja operairodalmunk bemutatása és a művek ismertté tétele. A kiadvánnyal csaknem ezer könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye­ gazdagodik, ami azt jelenti, hogy megyénk összes városi­ könyv­tára részesül a ­gyűjteményben. Szerdán a ­Hírös Agórában volt a CD-boksz jelképes átadásának helyszíne.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy az Opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol a műfaj nincs jelen. Az Operát az Operából elnevezésű program egy négy előadásos bérletrendszer, amelyben a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel partnerségben tíz megyeszékhelyre, köztük Kecskemétre is elviszi a 2018/19-es, Puccini Itáliája évadában felcsendülő művek legjavát.

A kecskeméti városvezetés részéről dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket.

– Egy városnak alapvető feladata különböző kulturális szolgáltatásokat nyújtani lakosai számára, ami Budapest közelségét tekintve mindig nagy dilemmát jelent: mit oldhatunk meg helyben és mi az, amiért a kecskemétieknek Budapestre kell menni. Ezért különösen örültem annak, hogy az Operaház programot hirdetett az opera népszerűsítésére, és városunk e program részese lehet, hiszen Kecskeméten nincs opera, de vannak operakedvelők, akiknek Budapestre kell ezért felmenniük. Hála ennek az együttműködésnek, helyben is opera-előadást láthatnak a helyi operakedvelők. Az átadott ajándék pedig lehetőséget nyújt arra, hogy akik az operával még nincsenek közeli viszonyban, barátságot köthessenek a műfajjal – fejtette ki az alpolgármester.

Ókovács Szilveszter, a ­Magyar Állami Operaház ­főigazgatója ismertette a Hírös Agórába tervezett előadás-­sorozat tematikáját. Szeptember 23-án a Klasszikus és modern elnevezésű balettesttel kezdődik, amelyen a Magyar Nemzeti Balett ad ízelítőt repertoárjából. Október 8-án szimfonikus esttel folytatódik a sorozat, ahol hazánk legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara ad elő Richard Strauss, Rossini és Mozart műveiből. 2019. február 13-án az operairodalom egyik legszebb románcát, Puccini Bohémélet című operájának koncertszerű előadását hallgathatja meg a kecskeméti közönség. A sorozat zárásaként, jövő év március 4-én az Operaház tematikus évadának repertoárjából válogat, Puccini népszerű művei mellett Mascagni, Ponchielli, Giordano, Cilea és Leoncavallo operáiból adnak elő részleteket.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója beszélt a programról Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Szamosi Szabolcs, a Fil­harmónia Magyarország igazgatója elmondta, hogy Bács-Kiskun megyében és Kecskeméten több szálon jelen vannak nem csak a felnőtt-, hanem az ifjúsági koncertjeikkel is. Egy évben a 3600 bérlettel csaknem 11 ezer gyermek látogatja a filharmonikusok ifjúsági koncertjeit. A Kodály-bérlet ötödik koncertje, Verdi Requiemje az Operaházzal közös program közepén lesz, november 19-én. Orgonapont koncertjeikkel Magyarország 18 városában vannak jelen, Kecskeméten ez augusztus 22-én jelent programot a kecskeméti evangélikus templomban.

Turnéját az Opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is megismétli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!