KISKUNMAJSA

2018.04.25. 07:16

A majsai gyűjteményeknek teremtenének otthont

Hivatalosan is bejegyezték a város legújabb civil szervezetét, az Új Redempció Kiskunmajsáért Egyesületet.

Tapodi Kálmán

Paskuj Iván fényképészmester kezében a Figura László alkotásairól készült fotóalbummal

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Tizenketten vagyunk alapítók, s ami közös bennünk, hogy mindegyikünk gyűjt valamit. Persze, nemcsak ez az, ami összeköt bennünket, hanem olyan célokat magunk elé tűztünk, ami segít megismertetni a Dél-­Alföld régió és azon belül Kiskunmajsa történetét a mindenkor itt élők számára – mondta el Paskuj Iván fényképészmester, akinek munkásságát tavaly Kiskunmajsa Városért díjjal is elismerték.

Paskuj Iván fényképészmester kezében a Figura László alkotásairól készült fotóalbummal
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

– Fényképek, levéltári források, használati- és emléktárgyak, visszaemlékezések, személyes dokumentumok és egyéb helyi értékek összegyűjtését is célul tűztük. Nagyon szeretnénk, ha végre létrejönne a gyűjtemények háza, hiszen sok neves, Majsához kötődő alkotónak azért nem ismerheti a közönség a műveit, mert a városban nincs megfelelő és méltó kiállítótér. Gondolunk itt például Járitz Józsa és Paizs Éva festőművészek, Konecsni György kétszeres Kossuth-­díjas grafikusművész, vagy éppen Bodor Miklós alkotásaira, de a most közöttünk élő alkotók műveinek is teret biztosíthatna a kor igényeinek is megfelelő gyűjtemények háza – sorolta Paskuj Iván, aki hozzátette, hogy az egyesület nemrégiben megvásárolt egy 91 alkotásból álló gyűjteményt Figura László Pro Urbe díjas fafaragótól.

Az idős mester szobrai, domborművei számára most készülnek a vitrinek, s a művek ideiglenesen a Jonathermál Zrt. konferencia-­központjába kerülnek.

– Céljaink között szerepel a helytörténeti kutatások előmozdítása, a város és a régió épített és természeti értékei­nek, örökségének megőrzése az utókor számára. Folyamatosan szeretnénk megörökíteni Kiskunmajsa mindennapjait, fontos eseményeit, valamint a hétköznapi élet történéseit. Fontosnak tartjuk a gyökerekhez való kötődést, és nyitottak vagyunk új tagok fogadására is. A halasi múzeum­barátok mintájára szerveznénk egy baráti kört, ellátogatunk majd a régió kiállítóhelyeire, de a kistérség turisztikai életébe, annak fejlesztésébe is szívesen bekapcsolódnánk – vázolta terveiket Paskuj Iván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!