Tárlat

2024.05.26. 06:50

Akadálymentesen is látogatható a Cifrapalota új kiállítása – galériával

Ingyenes belépéssel és színes programokkal várja látogatóit a Cifrapalota az „Ezek a képek mind beszélnek” című megújult, képzőművészeti állandó kiállításban. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár.

Orosz Fanni Flóra

Kiemelkedő, nagyra becsült alkotásokkal, a kiállítás megtekintését segítő modern technológiákkal és látványos játékokkal egészült ki a Cifrapalota színvonalas tárlata, mely ezen a hétvégén ingyenesen megtekinthető lesz. 

kiállítás, Kecskemét, Cifrapalota,
Akadálymentesen is látogatható a Cifrapalota új kiállítása 
Fotó: Bús Csaba

Az „Ezek a képek mind beszélnek” című kiállítás megnyitóját május 25-én tartották a kecskeméti látkép emblematikus épületében, a Cifrapalotában. A Pávás teremben igazi örömünnepet tartottak, ahol a köszöntők előtt ünnepélyes hangulatot teremtett a Novo zenekar. 

Közel százmillió forint támogatást kapott a Cifrapalota

A szombati ünnepség apropóját az adta, hogy a Kecskeméti Katona József Múzeum 96.380.967- forint vissza nem térintendő támogatást nyert a Cifrapalota Kiállítóhely 2. emeletén Az „Ezek a képek mind beszélnek” című állandó kiállítás megrendezésére és infrastrukturális fejlesztésre. Az „Ezek a képek mind beszélnek” című állandó kiállítás és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégium támogatásával és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szakmai koordinálásával valósulhatott meg. 

Kiállítás mindenki számára

Az intézmény igazgatója, Rosta Szabolcs úgy fogalmazott: 120 éves álom válhatott valóra, majd elmesélt egy személyes történetet. A Cifrapalota magas és kacskaringós lépcsőzete bár különleges látvány nyújt, mégis mindeddig kizárta a mozgásukban korlátozott művészetkedvelőket. Örömteli bejelentés volt, hogy Kecskemét legismertebb épületének II. emeletére innentől kezdve már akadálymentesen, lifttel is feljuthatnak ide a kiállítást megtekinteni vágyó idősebb, mozgáskorlátozott, vagy a fogyatékossággal élő látogatók. 

Kecskemét ékköve lesz az új kiállítás

Az új képzőművészeti állandó kiállítás 308 négyzetméternyi alapterületén összesen 138 műalkotás, ezen belül 114 festmény, 15 iparművészeti tárgy (üveg, kerámia, textil), 8 folyamatosan cserélődő grafika és 1 szobor kerül a látogatók elé. A kiállítást részletes, többszintű tájékoztató rendszer kíséri. Az első teremben játékosabb formában, egyszerre két ember által is használható érintőképernyő segítségével, további tájékoztatást kaphat, érdekességekre lelhet minden látogató, elsősorban az általa tetszőlegesen kiválasztott műalkotásokról, illetve magáról a Cifrapalotáról – szintén magyar és angol nyelven. Az új állandó kiállításban, a fiataloknak kedvezve 24 különböző QR-kód is leolvasható lesz okostelefonok segítségével. – mesélte ifj. Gyergyádesz László kurátor

Kecskemét Önkormányzata részéről Jánosi István önkormányzati képviselő is kiemelte: különleges mérföldkő ez Kecskemét városának kulturális életében, hiszen egy korszerű és élménydús kiállításról van szó. 

„Minden kecskeméti büszke lehet arra, amit ezen falak között őriznek” – mondta Jánosi István.

A kiállítás megnyitóján Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár is megosztotta gondolatait, aki szerint a Cifrapalota hazánk egyik kulturális fellegvára. Milyen legyen a 21. század múzeuma? – tette fel a kérdést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy napjaink túlmozgó világában ki kell lépni a statikus szemléletmódból és mozgásba kell hozni az örökséget, hiszen a fiatalok és jövő nemzedékének figyelmét csak így lehet megragadni. 

A kiállítás hat egymás után bejárható tematikai egységből áll:

  • A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919)
  • Farkas István (1877–1944) életműve
  • Tóth Menyhért (1904–1980) életműve
  • Mednyánszky László (1852–1919) életműve
  • Nagy István (1873–1937) művészete
  • Magyar művészet a 20. század első felében

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában