Farkas Sándorné Terike

2024.03.10. 16:50

Kalocsai népművész is sikert aratott az országos tojásdíszítő pályázaton

A Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tízéves jubileuma alkalmából a Hagyományok Háza támogatásával, első alkalommal országhatárokon átívelően hirdette meg az I. Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázatot. A rangos megméretésre 84 alkotó, köztük Farkas Sándorné Terike népművész, a Kalocsai Múzeumbarátok Kézműves Köre tagja küldte be karcolt technikával készült, kalocsai mintával díszített tojásait. A kilenc kifújt tojásból álló kollekció a harmadik helyezést érte el ebben a kategóriában.

Zsiga Ferenc

–  Nagyon örülök Farkas Sándorné Terike sikerének, mert végre az egyik legrangosabb helyen, a Hagyományok Házában is ott van a kalocsai mintával díszített hímes tojás, amire eddig nem volt példa. A Múzeumbarátok Körén belül közel 20 éve működik a Kézműves Kör, amelynek megalakulása óta tagja a 78 éves Farkas Sándorné, aki előrajzolás nélkül készíti a míves darabokat. Terike alkotásait, a 7 darab libatojást és 2 darab tyúktojást a kézműves kör az alkotó nevében nevezte be a versenybe, és a neves szakemberekből álló zsűri méltán a legjobbak közé sorolta. Azt tudni illik, hogy Terike a hagyományos kalocsai tojáspingálásnak is kiváló képviselője, a kalocsai motívumvilág karcolásos technikával történő megjelenítése nem volt jellemző a városban és és az egykori szállásokon – mondta el a rangos elismerésről szólva Kriptáné Halász Zsuzsanna kalocsai népi iparművész, a kézműves kör vezetője.

Farkas Sándorné Terike, tojásdíszítő, tojás, művészet
Középen Farkas Sándorné Terike, jobbra Kriptáné Halász Zsuzsanna népi iparművész, balra Farkas Kitti, Terike néni tanítványa, aki betegsége miatt a díjat átvette a fővárosban
Fotó: Zsiga Ferenc

– Sajnos átmeneti betegségem miatt személyesen nem tudtam részt venni a díjátadón, majd az azt követő Hímeseknek tulipán kertje című kiállítás megnyitóján. Így az elismerést az egyik tehetséges tanítványom, a 32 éves Farkas Kitti vette át. Az április 13-ig megtekinthető kiállításra azonban elmegyek, hogy összességében is lássam a versenybe benevezett alkotásokat – nyilatkozta Farkas Sándorné Terike, aki a tojáskészítés módjáról is beszélt.

– Ezeket úgy készítem, hogy a kitisztított, azaz a belsejétől fúvással megszabadított tojást először mosószeres vízben alaposan átmosom, majd a ruhafesték és ecet keverékéből készített oldatban pár percig, illetve mindaddig főzöm, amíg az egy szép, egyszínű felületet ad. Amikor a festék megszárad, akkor kezdek az előrajzolás nélküli karcolásba. 

Már régen pingáltam, amikor a karcolásos technikát az uszódi, ma már több mint 90 éves Szabó Mátyásné Mariska nénitől úgy 10- 11 éve megtanultam. 

A pályázati kiírásra beküldött tojások lila, piros, bordó, zöld és kék színben készültek. Ezekben a böjti, húsvét előtti napokban a kifújt tojásokat inkább hagyományosan pingálom, hogy azokat a húsvét hétfői nagymise után a szokásnak megfelelően Mészáros István atya, a Szent István király templomban összegyűlt hívek között szétossza, ajándékba adja. Természetesen nem egyedül készítem ezeket a tojásokat, a kézműves kör tagjai − csak, hogy közülük néhányat említsek, Kriptáné Halász Zsuzsanna, Romsicsné Balogh Marika, Mészárosné Török Amália, Kálócziné Vida Marika − is nagy tehetséggel és szorgalommal megáldva pingálja a tojásokat – tette hozzá Farkas Sándorné Terike.

tojás, művészet
Karcolt technikával készítette el a tojásait, amelyeket kalocsai mintával díszített
Fotó: Zsiga Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!