Megmérettetés

2024.03.20. 20:45

Nagy László versmondó versenyt tartottak Kecskeméten – galériával, videóval

Második alkalommal rendezték meg a Nagy László versmondó versenyt Kecskeméten, melynek mottója idén is a költőtől kölcsönzött “Műveld a csodát, ne magyarázd”.

Orosz Fanni Flóra

A versmondó versenyt Kecskemét bolgár nemzetiségi önkormányzata hirdette meg a városban és vonzáskörzetében tanuló diákok részére. Idén két kategóriát indítottak: megmérettettek az általános iskolás 7. és 8. osztályosok, illetve a középiskolás 9–12. évfolyamosok. A versenyen Nagy László egy bolgár vonatkozású versét vagy műfordítását kellett előadni.

Nagy László, versmondó, verseny
29 versenyző szavalt a megmérettetésen
Fotó: Orosz Fanni

Rövid zenés előadás után Hupert Antonov Iván, a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola növedéke Nagy László: Bolgár tánc című költeményét szavalta el a közönségnek eredeti nyelven. A versenyzőket, felkészítő tanárokat és hozzátartozókat Bocskov Petrov Jordán Kecskemét Megyei Jogú Város Bolgár Települési Nemzetiségi Önk. elnöke, a Bolgár Köztársaság tiszteletbeli konzulja köszöntötte:

„A csoda megtörtént, mert itt vagytok.” – fogalmazott Bocskov Petrov Jordán . Őt követte Lévai Jánosné tanácsnok, aki Nagy László költő életére emlékezett vissza néhány gondolattal.

A megnyitó után a 29 versenyző vette át a szót és ragadták meg az alkalmat, hogy méltón emlékezzenek Nagy László életművére, munkásságára.  

A szavalatok után a zsűri bölcsen mérlegelve hozta meg döntését. A zsűri elnöke Kormányosné Makai Eszter magyartanár, drámapedagógus volt, tagjai Dimitrov Györgyi, a szófiai magyar kulturális intézet volt igazgatója, Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, valamint Vörös Enikő tanító, drámapedagógus voltak.

A kategóriák győztesei egy-egy 50 ezer forintos könyvutalványban részesültek, a 2. és 3. helyezettet 25-25 ezer forintos könyvutalvánnyal díjazták. Ezenkívül a helyezettek egy napra Christo Polendakov bolgár nagykövet vendégei lesznek Budapesten, valamint lehetőséget kapnak versek előadására a budapesti Bolgár Kulturális Intézet egyik rendezvényén.

A díjazott: 

7-8. osztály

I. Bánáti Zsombor
Vásárhelyi Pál Ált.isk 7.o.
Felkészítő tanár: Vajdáné Jandrasits Orsolya

Ii. Boronkay Csenge
Kodály Zoltán Ének-zenei Ált.isk. Gimn. 7. o.
Bencéné Nagy Györgyi

III. Csősz Julianna
Református Ált.isk. 7.o.
Szondiné Asztalos Éva

9-12. osztály

I. Ürögdi Andrea
Németh László Ált.isk. Gimn. 11.o.
Balogh Angelika

II. Paksi Bence Sándor
Katedra Ált.isk. Gimn. 9.o.
Papné Csaplár Krisztina

III. Gálfi Zsófia
Constantinum Katolikus Óvoda, Ált.isk. Gimn. Kfkháza
Győri István

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!