Lakitelek

2024.03.08. 17:06

Magyar Péter fotói az élet szépségeiről mesélnek – galériával

A Képeimmel beszélek címmel nyílt kiállítás Magyar Péter fotóiból a lakiteleki Mákvirág Galéria Göngyösi Gyöngyi termében a közelmúltban. A lakiteleki fotósnak – bár már hosszú évek óta készít képeket – ez volt az első kiállítása. A tárlatot Lendvainé dr. Erki Mária, a Galéria tulajdonos vezetője és Kókai Géza, református lelkész nyitotta meg.

Vajda Piroska

Magyar Péter fotói megismételhetetlen pillanatokat örökítenek meg. Olyan pillanatokat, amelyek az életről, az élet szépségeiről mesélnek. Fogalmazta meg Lendvainé dr. Erki Mária a kiállítás megnyitóján. Elmondta, nagyon szívesen adott otthon a lakiteleki alkotó fotóinak, már csak ezért is, mert nagyon szereti a pillanatokat és azokat, akik próbálkoznak ezt megörökíteni. A pillanatokat ugyanis nem lehet keresni, nem lehet kiszámítani. A pillanat egyszer csak jön, találkozik a fotóssal és elkészül a kép, amire oly régen várt. 

kiállítás, Kiskunfélegyháza,
A tárlatot Lendvainé dr. Erki Mária, a Galéria tulajdonos vezetője és Kókai Géza, református lelkész nyitotta meg.
Fotó: Hegyi Csaba

Az egész életünk nem más mint pillanatok összessége. Egyik ilyen pillanat ez a kiállítás is, melynek ötlete már tíz éve megfogalmazódott bennem – mondta Lendvainé dr. Erki Mária, aki rövid bevezetője után Kókai Géza, református lelkésznek adta át a szót. Mint kiderült, nem csak a fotós debütált ezen a kiállításon, hanem Kókai Géza is, aki életében először nyitott meg kiállítást.

Elmondta, ha a tárlatot megnézzük, láthatjuk, hogy a képek három olyan téma köré rendezhetők, amelyek meghatározzák Péter munkásságát. Az első téma a természet, ezen belül is a madarak kapnak kiemelt szerepet. Péter madarak iránti szeretete ugyanis hosszú évekre nyúlik vissza, szakdolgozatának a témája is a Madarak a Tőserdőben címet kapta. 

Első ránézésre ezek a képek valóban csak egy pillanatot örökítenek meg, ám ezeket a pillanatokat komoly munka, előkészület és várakozás előzte meg – részletezte Kókai Géza, majd hozzátette a másik témakörben készült képek a sport, a futball szeretetét tükrözik. A tárlat harmadik témakörében az esküvői képek, azon belül is menyasszonyokról készült fotók kerülnek a középpontba. 

Kókai Géza záró gondolataiban hangsúlyozta, Péter fotóinak üzenete, mondanivalója van. Ezek a képek az életről, az életigenlésről szólnak, az élet pozitív oldalát ragadják meg. 

Hat mérföldkő után a hobbiból hivatás lett 

Magyar Péter első kiállításának megnyitóján fotós pályafutásának hat mérföldkövét emelte ki. Felidézte, 1999-ben kötött életre szóló barátságot a fotózással. Akkor vették meg ugyanis feleségével közösen az első fényképezőgépüket. Azt is elmondta, hogy kezdetben főként családi képeket készített, majd a református gyülekezetben is megörökítette a jelentősebb eseményeket. Így tett szert egyre nagyobb rutinra. Miközben folyamatosan tanult autodidakta módon. Minden szaklapot és könyvet elolvasott, hogy tökéletesítse a tudását. 

A második mérföldkőnek az esküvői fotózást említette. Egyik főiskolás évfolyamtársának az esküvőjével indult ez a pályaszakasz, ami rögtön a harmadik mérföldkövet is elhozta. Az esküvőn elkészült ugyanis Péter első díjnyertes fotója. A Hagyományok Háza által kiírt Húzzad édes muzsikásom című pályázaton első helyezés ért el a lakodalom prímásáról készült kép. Ez az elismerés adott erőt Péternek ahhoz, hogy tovább lépjen ezen az úton és hogy még komolyabban foglalkozzon a fotózással, ezért beiratkozott egy fotós iskolába. Vizsgamunkaként a lakiteleki futballistákról készített fotósorozatot, ami a kiállításon is látható. Az ötödik mérföldkő a Hungarikum Liget lett, ahol Péter már két éve fotózza az eseményeket. Mint mondta, a Hungarikum Liget számára egy fotós paradicsom, hiszen nagyon sok témakörben próbálhatja ki magát. Hatodik mérföldkőnek pedig élete első kiállítását nevezte meg, amiért nagyon hálás minden közreműködőnek. A tárlat március végéig látogatható a Mákvirág Galériában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!