Hunyadivárosi Közösségi Ház

2024.03.06. 12:49

Kárpátaljai írók mutatták be köteteiket Kecskeméten – galériával, videóval

Kárpátaljai írókkal beszélgettek szerdán a kötetükről, a háborúról és a menekülő magyarokról Kecskeméten, a Hunyadivárosi Közösségi Házban. Az eseményen Lőrincz P. Gabriella, Bella István és József Attila-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja Történetek az árnyékból című kötetét, valamint Kertész Dávid A Keresztúri vámpír és más történetek című könyvét mutatták be.

Lizik-Varga Katalin

Mivel a kárpátaljai származású írókat személyesen is érinti a szomszédunkban már több mint két éve zajló háború, ezért a rendezvényen nemcsak a kötetekről volt szó, hanem a háború kérdéskörét is érintették. A beszélgetést Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Televízió Junior Prima-díjas szerkesztő-riportere vezette.

kötetbemutató, felolvasás, rendezvény
Kárpátaljai írók mutatták be köteteiket és fel is olvastak belőlük
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Lőrincz P. Gabriella elmondta, hogy az eseményt a Magyar Írószövetség által szervezett magyar széppróza napi rendezvénysorozat egyik állomásaként szervezték meg Kecskeméten. Kiemelte, hogy a sorozat keretében az egész országot, illetve az egész Kárpát-medencét bejárják, hogy bemutassák megjelent köteteiket, és megismertessék az olvasókkal a kárpátaljai irodalmat.

Gabriella Történetek az árnyékból című könyve körülbelül egy hónapja látott napvilágot, melynek történetei az elmúlt két év háborús eseményeiről szólnak. Az író a kötetben fiktív eseményeket fogalmaz meg. – Arra gondoltam, hogy abból a nagyon sok történetből, amit az emberektől hallok valami olyan lehetséges valóságot hozok elő, amik nem megtörtént dolgok, de bármikor megtörténhetnek – magyarázta az író.

Kertész Dávid, aki a Pesti Srácok újságírója A Keresztúri vámpír és más történetek című könyve kapcsán elmondta, hogy szinte minden magyarlakta területen található Keresztúr nevű település. A címválasztással voltaképpen szerette volna kifejezni a magyarok egységét. – Hogyha ezt halljuk, hogy Keresztúr, akkor tudjuk, hogy magyar földön vagyunk –mondta. A szerző a könyvben kalandozik a műfajok között. Például található benne láger történet, science fiction, horror történet is. Mint mondta, mindig a téma ragadja meg, ami magával hozza az adott műfajt is.

A könyvbemutatón a két író fel is olvasott egy-egy saját novellát. 

Az esemény végén Pászti András, hunyadivárosi képviselő a közelgő nők napja alkalmából néhány szál virággal köszöntötte a rendezvényen megjelent hölgyeket.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!