Kecskemét

2024.03.08. 11:13

Egyedülálló technikával készülnek a Kápolna Galéria kiállítójának munkái – galériával, videóval

Mintha… címmel nyílt kiállítás Maróti Viktória keramikusművész alkotásaiból csütörtökön a kecskeméti Kápolna Galériában. A művész egészen különleges, általa kikísérletezett technikával készíti műveit: porcelán öntőmasszába itatott fonalakból, a szövés módszerének értelmezésével valósítja meg a műtárgyakat. Az újszerű technológia lehetővé teszi, hogy a porcelán tulajdonságaival ellenkező struktúrákat, statikai játékokat és variációkat hozzon létre, amik az égetés közben irányítottan módosulnak.

Horváth Péter

A keramikusművész a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Doktori iskolájának hallgatója.

Maróti Viktória, kiállítás, Kápolna Galéria
Mintha… címmel nyílt kiállítás Maróti Viktória keramikusművész alkotásaiból csütörtökön a kecskeméti Kápolna Galériában.
Fotó: Horváth Péter

Sikeres alkotó

Az alkotóművész Erasmus ösztöndíjas volt Halleban és Bolognában, különleges diplomamunkájával pedig elnyerte a Wartha Vince díjat. Többszörös Kozma Lajos ösztöndíjasként saját műtermében dolgozik. Maróti Viktória nemzetközi szakmai tevékenysége igen jelentős, munkáit kiállították már Szlovákia, Lengyelország, Belgium, Bulgária, Franciaország, Németország, Portugália, Litvánia, Olaszország, Japán és Kína jelentős szakspecifikus kortárs galériáiban. Tavaly fehér porcelán plasztikáival elnyerte a zsűri különdíját a kínai Blanc De Chine - International Ceramic Art Award versenyen, míg 2019-ben első díjat kapott az Európai Fiatal Kerámiaművészek Versenyén/ Concours Jeune Céramique Européenne, melyet Saint- Quenntin-la-Poterie város hirdetett meg és ahol rezidencia programon is részt vehetett. Toucyban, a Galerie de l' Ancienne Poste tereiben egyéni kiállításon mutatta be önálló alkotásait. Maróti Viktória munkáit itthon a pécsi Zsdrál Galéria képviseli.

– A porcelánnal való szövés, illetve átértelmezett módszereinek használata olyan spirituális élményt nyújtanak számomra, amelyek az idő múlását érzékelhetetlenné, a létezést pedig könnyeddé teszik

 – vallja a művész az alkotás folyamatáról.

A textilművészetből és a kerámiaművészetből építkezik kortárs képzőművészete

German Kinga művészettörténész, a tárlat kurátora méltatásában elmondta, hogy Maróti Viktória munkamódszerére és egyéniségére jellemző, hogy a műfajok közötti falakat, a kategóriák határait lebontja: a textilművészetből és a kerámiaművészetből építkezik kortárs képzőművészete. A tárlaton két típusú alkotás fogadja a látogatót: orsó, henger, kosár-vagy virágszerű plasztikák és geometrikus-absztrakt térplasztikus domborművek. A művészettörténész rávilágított, hogy alkotói metódusa némiképp a kosárfonásra hasonlít, ahogy kerekded, gömb formájú és kinyíló szövéseit megalkotja. A létrehozás folyamatában függőleges fapálcák adják meg a végső, elképzelt forma terjedelmét. A kosárfonáshoz hasonlóan, ezen elemek köré tekeri, húzza be a művész a porcelánmasszába mártott fonalakat. – Mint a köldökzsinórt, úgy vágja el a fonalat, hogy újra a pálcák közé vezesse azt és rétegeket építsen vele. Így a vízszintes fonalsorból épül fel a tektonikus, felfelé szűkülő vagy hullámosan, virágszirmokat idézően kinyíló szerkezet – fogalmazott German Kinga, hozzátéve, hogy a kiállított művek között vannak olyanok, melyek több mint 40-50, sőt 60 rétegből állnak. Ezeket egészítik ki a keramikusművész legújabb munkái, a fal objektek. German Kinga emlékezetett, hogy a kortárs képzőművészetben a szépség nem hangsúlyozandó szempont, de Maróti Viktória munkái nyugodtan nevezhetők szépnek. Kiemelte, hogy sajátos technikával dolgozó, erőteljes, önazonos női pozíciót képviselő alkotóról van szó, mely minőségek lenyomatait őrzik műalkotásai, melyek mára a képzőművészeti kánon részét képezik.

Sütő Erika galériavezető zárszavában elmondta, hogy Maróti Viktória több alkotással szerepel a szombaton kezdődő és április 21-ig tartó, Pécsett megrendezendő rangos művészeti eseményen, az Országos Kerámiaművészeti Triennálén.

Az megnyitón csellón közreműködött Mócsai Tamás.

A tárlat megtekinthető március 23-ig, keddtől szombatig 14 és 18 óra között.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!