Tárlat

2024.03.23. 13:40

Időutazásra hívnak a kecskeméti kiállításon a Petőfi Népe régi fotóin keresztül

Március 28-án, csütörtökön 17 órakor nyílik meg Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeum legújabb tárlata. A közönséget ismét a Petőfi Népe világába kalauzolják el, ezúttal a 80-as és 90-es évek régi fotóit idézik meg.

Sebestyén Hajnalka

Megyei Körkép 80+ címmel egy helytörténeti válogatást láthat a közönség a Petőfi Népe archívumának nyolcvanas-kilencvenes évekbeli riportfotográfiáiból. A kiállítást megnyitja: Libor Zoltán publicista. A tárlat kurátora: Németh Ábel. A fotókat egykoron készítették: Tóth Sándor, Straszer András, Méhesi Éva, Pásztor Zoltán, Walter Péter, Gémes Gábor, Somos László, V Kerekes Ferenc.

IMG_6655
Németh Ábel, a Magyar Fotográfiai Múzeum kurátora
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Megyei körkép 80+

Két évvel ezelőtt nagy sikert aratott a Petőfi Népe 1970-80-as évekbeli fotóit bemutató kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A Megyei Körkép 80+ című legújabb tárlat annak folytatása. A részletekről Németh Ábel kurátor mesélt lapunknak. 

– A kiállítás anyagának összeállításakor a Petőfi Népe egykori rovatai adták a fő irányvonalát. Így elég széles spektrumot felölel az a hatvan fotó, melyet láthat majd a közönség. Kordokumentumok is egyben a fényképek, hiszen korabeli mesterségeket, ismert embereket, jellegzetes helyszíneket, eseményeket jelenítenek meg. Az élet számos területét érintik, így a mezőgazdasági, kulturális, ifjúsági, gazdasági téma egyaránt és arányosan megtalálható az anyagban. A képek nemcsak kecskeméti pillanatokat örökítettek meg, hanem Bács-Kiskun vármegye számos települését érintik – mondta Németh Ábel.

Valós korkép a 80-90-es évekről

A kurátort arra kértük, meséljen a fotók kiválasztásának menetéről is.

– Átlapoztam a korabeli lapokat, rengeteg jó fotót láttam. A Magyar Fotográfiai Múzeum tulajdonában azonban csak mintegy 500 fotó található, és ezeknek is egy része van pontos információkkal ellátva. Így csak olyan képek közül válogathattam, melyek a múzeumnak megvannak, és tudunk róla minden információt. Természetesen így is tudtam miből meríteni. Bízom benne, hogy a kiválasztott 60 fotó egy jó korképet ad majd a közönségnek az adott korról – részletezte a kurátor.

Végignézve a 60 fotót egy időutazáson vehetünk részt. Olyan elfeledett pillanatokat eleveníthetnek fel mindazok, akik akkoriban már éltek, melyre már alig emlékeznek, vagy szívesen emlékeznek vissza rájuk. A nosztalgikus pillanatok bizonyára sokakat magukkal ragadnak majd. A fiatalabb korosztálynak viszont egy különleges képet ad arról, milyen is volt az élet még az ő születésük előtt. 

Belga királytól a cipőgyárig

A képek nagyon sokszínűek. Látható például, amikor a 90-es években I. Baldvin belga király Kecskeméten járt, vagy amikor 1991 márciusában a szovjet katonák hazaindultak. Több kép különböző mesterségeket örökített meg, például egy tiszaalpári pékségben, vagy éppen a kecskeméti cipőgyárban. Megelevenedik folklór fesztivál, a gokart pálya, a bajai új híd. Látható nemezes sátor a Szórakaténuszban, életkép a rajzfilmstúdióban. 

Aki kedvet kapott a nosztalgiázáshoz, tekintse meg a kiállítást március 28-án!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!