Hagyomány

2024.02.10. 18:13

Elűzték a telet és máglyára vetették a télboszorkát Félegyházán – galériával, videóval

Hangos zeneszóval, énekkel és tánccal űzték el a telet a kiskunfélegyháziak szombaton délután a hagyományos városi farsangi felvonulás keretében. Maskarások sokasága vonult végig a a város főutcáján, hogy elkísérjék utolsó útján a télboszorkát.

Gulyás Sándor

Régóta tartják a télbúcsúztató ünnepet Félegyházán

Fotó: Gulyás Sándor

A télbúcsúztató ünnepnek évtizedes hagyománya van Kiskunfélegyházán. A résztvevők száma is évről-évre gyarapodik, mutatva a rendezvény népszerűségét. Idén is több mint kétszázan jöttek össze, hogy a Langaléta Garabonciások, a Padkaporos Néptáncegyüttes tagjaival közösen búcsúztassák el a telet.

A felvonulók és a jelmezesek ostorcsattogtatás, zeneszó és kerepelő hangja mellett indultak a Kossuth ABC elől, majd érkeztek a város főterére. A legkisebbek Konc király és Cibere vajda seregéhez csatlakozva mérkőztek meg egymással egy játékos kötélhúzó verseny keretében. A szokás szerint ilyenkor Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól. Végezetül máglyára vetették a télboszorkát, azzal együtt elégették a betegséget és a bánatot is. A tavaszt közös körtánccal köszöntötték a félegyháziak a Padkaporos Táncegyüttes vezetésével.

A program Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Művelődési Központ közös szervezésben valósult meg.

 

A téltemetés régi ünnep

Hagyományosan úgy zajlik, hogy a gyerekek készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot (télboszorkát), valamint különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak a térre - élükön egy dobossal és egy kikiáltóval - miközben télűző rigmusokat kiabálnak (például: „Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj”), és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat. Végezetül a tűz martaléka lesz a télboszorka.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!