Tárlat

2024.01.23. 16:52

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás a magyar kultúra napján – galériával

Félegyházi képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a magyar kultúra napján a Móra Ferenc Művelődési Központban. A Válogatás kiskunfélegyházi alkotók munkáiból című tárlatot immár hatodik alkalommal rendezték meg a nemzeti himnusz születésnapján.

Vajda Piroska

A tárlatot hatodik alkalommal rendezték meg a nemzeti himnusz születésnapján

Fotó: Vajda Piroska

Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik – mondta gróf Széchenyi István csaknem két évszázaddal ezelőtt. A sokat idézett gondolat napjainkra mit sem veszített időszerűségéből – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója. Köszöntőjében elmondta, a 2024-es év a kiskunfélegyháziak számára két kiemelt évfordulót tartogat, ezért a kiállítás tematikája is e két jeles ünnep köré szerveződött. Az egyik ilyen esemény, hogy a település idén ünnepli városi címének 250. évfordulóját, azt a nevezetes eseményt, amikor mezővárosi rangra emelve a régió egyik kiemelt tagjává vált. 

Félegyháza az idők folyamán több nagyszerű embert is adott világnak, köztük a Móra család tagjait. Így a 2024-es év másik jeles eseménye a Móra Emlékév, hiszen ebben az évben fonódik egybe Móra Ferenc halálának 90., születésének 145., Móra István születésének 160., és Móra László halálának 80. évfordulója. A két meghatározó esemény hatására döntöttek úgy, hogy az idei magyar kultúra napi tárlat Kiskunfélegyháza és Móra család köré szerveződik. A tárlat célja, hogy betekintést engedjen a kiskunfélegyházi alkotók sokszínű látásmódjába és lehetőséget biztosítson arra, a munkájukon keresztül mi is közelebb kerüljünk Félegyházához, a Móra családhoz és jobban megértsük mit is jelent kiskunfélegyházinak lenni – összegezte az igazgató. 

Ezt követően dr. Tarjányi József, a Móra Ferenc Közművelődési egyesület, valamint a Móra Ferenc Társaság tagja nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, harmincegy művész hozta el az említett két témában született alkotását, melyek a legkülönbözőbb technikával készültek. A kiállított alkotások között van kerámia, tűzzománc, síkplasztika, szénrajz, grafika, olajfestmény, linóleum nyomat, pasztellkép, printmontázs és fotó. A kiállítók egy nagy családot alkotnak, ők a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjai. 

Kedves Művészek, jól tudjátok: igen sok belső és külső indítás van, ami inspirálhatja tehetségteket. A Teremtő Lélek isteni lehelete találkozik az emberi szellemmel és ösztökéli ennek teremtő adottságait. A jót és szépet összekapcsoló, belső megvilágosítással érinti az emberi szellemet és fölébreszti benne az ész és szív erőit, s közben képessé teszi, hogy elgondolása támadjon és azt műalkotásban meg is jelenítse – idézte II. János Pál pápa Levél a művészeknek írt gondolatait dr. Tarjányi József, aki végezetül arra kérte a félegyházi művészeket, hogy művészi tehetségüket kamatoztatva a jövőben is további szívet-lelket melengető alkotással ajándékozzák meg környezetüket. 

A kiállítók: Bánkúti Emese, Csenki Tibor, Dobos Zsuzsanna, Feketéné Papp Éva, Fekete László, Hermkens Edit, Karsai Ildikó, Kis László, Kis Virág, Kiss-Czakó Imre, Kissné Kovács Edit, Kolláth Sarolta, Kőházi Gergő Tamás, Kürti Lászlóné, Lukács Ferenc, Mezősi Ágnes, Mindszenti Lászlóné, Molnár István, Nagy Zsolt, Ozsvárné Kovács Éva, Papp Gáspár, Pintér Anna, Pozsár Miklósné Anna, Rácz Lászlóné, Rádi András, Rátkai Zsuzsa, Szabó Ildikó, Szűts Tamás, Tóth Attila, Tóth Tamás, Török Tamás és Vakulyáné Varga Erika.

Megnyitották a Móra Emlékévet

A kiállítást követően irodalmi estre várták az ünneplőket a művelődési központ színháztermébe, ahol Gerendás Péter, Liszt Ferenc-díjas zeneszerző a Válladon alszom el című előadását nézhették meg. Előtte azonban Balla László, alpolgármester mondott köszöntőt és nyitotta meg hivatalosan is a Móra Emlékévet. 

Móra Ferenc irodalmi örökségének félegyházi ápolói, a helyi közművelődési intézmények, iskolák vezetői, civil szervezetek azon munkálkodnak, hogy közelebb hozzák Mórát a mai nemzedékhez. Az emlékév is ezt a nemes célt szolgálja – fogalmazott az alpolgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!