Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

2024.01.10. 06:50

A jóságba vetett hitre tanít Pinokkió örök érvényű története – galériával

Carlo Collodi örök érvényű mondanivalóval szolgáló, klasszikus meseregényét, a Pinokkiót vitte színre a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A zenés-táncos darab egyaránt szól gyermekeknek és felnőtteknek, azt üzenve, hogy minden körülmények között tartsuk meg a jóba vetett hitünket, de legyen szemünk arra, ha valaki ártani akar nekünk. A teátrum különleges színpadi és zenei megoldásokkal meséli el a lélekkel született, és kalandjai után emberré váló fabábu felnövéstörténetét. A premier szerdán 15 órakor lesz a nagyszínházban.

Horváth Péter

A teátrum különleges színpadi és zenei megoldásokkal meséli el a fabábu felnövéstörténetét

Fotó: Bús Csaba

A darabot Peller Károly rendezte, akinek ez az első rendezése Kecskeméten. Elmondása alapján nagyon megörült a felkérésnek. Cseke Pétert régóta ismeri, és sokat dolgozott Szente Vajkkal és Galambos Attilával. Az eredetileg színművész, operetténekes életébe fokozatosan gyűrűzött be a rendezés, ami a kezdetektől nagyon foglalkoztatja, és színészként is képes a direktori tapasztalataiból profitálni a színpadon. Mint fogalmazott, noha nagyon szeret játszani, az előadás létrehozása is rendkívül érdekli.

Ami érdekesség, hogy Collodi Pinokkiója számos megrázó mozzanatot, szinte horrorszerű elemet tartalmaz, ami ebből a darabból kimaradt. Peller Károly elmondta, hogy adott volt az eredeti német szövegkönyv, ami nélkülözte Collodi eredetijében olvasható nehezebb jeleneteket, de még annak szövegén is sokat lágyítottak, mert a német színház eltérő a magyartól, nem olyan szívhez szóló, mint hazánkban. A rendező szerint a darab üzenete, hogy ne veszítsük el a jóba vetett hitünket, de ne is dőljünk be mindennek, ami csillog, mert a csábító szavak mögött is azt kell látnunk, hogy ki mondja azokat. Erről nyújt kiváló példázatot a gonoszsággal és ármányokkal kikövezett út, amit Pinokkió végigjár a nagy kalandja során, ami egy felnőtté válás története is egyben. Pinokkió mindvégig képes volt megőrizni mások jóságába vetett hitét, ami annak köszönhető, hogy az első ember, akivel találkozott, Gepetto volt, apja, akihez a tündér varázsolta, és aki szerette őt. Peller Károly kiemelte, hogy a darab zenés volta, az egymást sűrűn követő dalok a gyermekek figyelmét hivatottak lekötni, csakúgy, mint a színpompás jelmezek, és a látványos színpadkép. Ez utóbbit egyben igyekeztek úgy kialakítani, hogy a gyermekek fantáziáját is mozgósítsák.

Koller Krisztián Pinokkió megformálója, akinek nem az első olyan kecskeméti szerepe, melyet gyermekeknek szóló darabban alakít, hiszen korábban ő volt Rigócsőr király.

Bevallása szerint mint az előző mesedarab béli szerepe, Pinokkió is közel áll hozzá. Meggyőződése szerint a mese ugyanúgy szól felnőtteknek, mint a gyerekeknek, és egy igazán jó darab készítésekor figyelembe kell venni, hogy a gyermekek kísérői is hazavigyenek magukkal valami üzenetet. Emellett fontos, hogy mozgalmas legyen, szerep jusson a humornak, az éneknek, és a táncnak. A Pinokkió mindezeket ötvözi az előadás igazán intenzív egy órájában. Épp ezért címszereplő úgy véli, hogy a virtuális világban játszódó, jelenetek gyors egymásutániságához szokott gyermekek is élvezni fogják a színes, néhol igen pörgős mesejátékot.

Koller Krisztián kiemelte, hogy a mese Pinokkió kalandjain keresztül számos olyan témát felvonultat, amivel az életben meg kell küzdeni: ilyen a honvágy, a bánat, a szomorúság, vagy éppen azt, hogy olyanokkal találkozik, akik nem feltétlenül jót akarnak neki – számos érzés és helyzet, melyekkel útja során mindenki találkozik, ezáltal mindenkor érvényes mondanivalót közvetít a gyerekeknek.

A főszereplő elmondta, hogy társai, Ferencz Bálint, Csapó Virág, Horváth Alexandra és Danyi Judit mind roppant izgalmas, vicces és dinamikus szerepeket játszanak, ami nagyon inspiráló a játékára.

A Pinokkió bemutatója szerdán 15 órakor lesz a nagyszínházban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!