Kecskemét

2023.12.12. 11:01

Tanítványainak rendezett kiállítást Harsányi Zsuzsanna festőművész – galériával

Baráti hangulatú, ugyanakkor művészi szellemiségben tartotta meg Harsányi Zsuzsanna festőművész tanítványainak bemutatkozó tárlatát. A közönség hétfőn a Három Gúnár Étteremben tekinthette meg a gyönyörű alkotásokat.

Sebestyén Hajnalka

A közönség a Három Gúnár Étteremben tekinthette meg az alkotásokat

Fotó: Bús Csaba

Harsányi Zsuzsanna, az ismert kecskeméti festőművész 2015-ben alapította meg a Kecskeméti Felnőtt Rajz- és Pasztell kört, melynek tíz tagjának alkotásaiból rendezte meg a most látható kiállítást. Bónáné Nagy Éva, Csepelláné Kertli Judit, Farkas Brigitta, Gajdácsi Irén, Havasi Kitti, Jusztin Sarolta, Ludnai Tünde, Paulik Ágnes, Tüske Tímea és Vörösné Kis Andrea több alkotását láthatták az érdeklődők a megnyitón. 

A kiállításon Vadas Csenge népdalokkal, adventi dallomokkal emelte az esemény hangulatát. 

Harsányi Zsuzsanna köszöntötte az alkotókat és a vendégeket. Elmondta: a kecskeméti felnőtt Pasztell Kört szakkör jelleggel 2015-ben hozta létre. Korábban több könyvet írt, ekkor érezte úgy, hogy addig felhalmozott szakmai tudását, kötelessége nem csak szakkönyveiben, hanem személyesen is továbbadnia. Most elérkezett annak a pillanata is, hogy tanítványainak alkotásait bemutassa. 

A tagok olyan festészet iránt érdeklődő kezdő, vagy amatőr festőként tanulni vágyó felnőttek, illetve ilyen irányú továbbtanulást fontolgató fiatalok, akik szeretnék elsajátítani a rajzolás alapjait és egy új technikát megismerni, a pasztellt. 

A Rajz-és Pasztell kör tagjai az évek alatt folyamatosan változtak, újak kapcsolódtak be, de vannak állandó és vissza-visszatérő alkotóik is. 

A 8 év alatt több mint 30 tanítványa volt, a mostani kiállításon jelenlegi tanítványai mutatkoznak be, akikre nagyon büszke. 

A kétheti rendszerességű délelőtti, és a havi egyszeri egész napos hétvégi találkozásokon, kiscsoportos foglalkozások keretében sajátítják el, egyénre szabottan, a rajz és festészeti alapokat. Emellett nyári táborokat is szervez, ahol a természetben is alkothatnak. 

Beszédében a pasztell technika szépségéről is szólt, mely a tanítványokat is szinte azonnal magával ragadt. 

A megnyitón a kiállító tanítványok közül a jelenlévők meséltek magukról. Tüske Tímea a gyermekvédelemben dolgozik, pedagógus végzettségű. Több éve alkot, a kecskeméti művészeti szakkörben kezdte. A rajz alapismeretek elsajátítása végett kereste fel Harsányi Zsuzsannát, aki bevezette a pasztell képek világába is. Azonnal beleszeretett a technikába. 

Csepelláné Kertli Judit hozzá hasonlóan a művészeti szakkörben kezdte, az olajfestészettel. Hamar bebizonyosodott számára, hogy rajztudás nélkül nem tud előrelépni, így jutott el Harsányi Zsuzsannához, aki a teljes alapoktól kezdve képezni kezdte. Így ma már olajképeket és pasztellképeket egyaránt készít. Korábban pénzügy területén dolgozott, de mára átképezte magát művészeti grafikussá. 

Jusztin Sarolta korábban Olasz Csaba tanítványa volt, sokat tanult tőle, de szeretett volna még több technikát kipróbálni, így jutott el Zsuzsihoz. Sok örömet lel a pasztellben, melyet előszeretettel alkalmaz alkotói munkája során. 

Gajdácsi Irén gyermekkori álma volt a rajzolás, az alkotás, mely már néhány éve végre a mindennapjai részévé vált. Már korábban próbálkozott az alkotói munkával, de igazán kreativitása két éve Zsuzsi tanítványaként bontakozhatott ki. A pasztellfestészetet csodaként éli meg, mely a mindennapi nehézségeken is túllendíti. 

Farkas Brigitta azon tanítványok egyike, aki a kecskeméti és budapesti kurzusokon is részt vesz. 

Mindkét közösséget nagyon szereti, hiszen mindenhol lelkiekben is támogatják egymást a tagok. 

Gyerekkora óta szeret rajzolni, eleinte könyvekből próbálta magát képezni, de az igazi fordulatot az hozta, amikor Zsuzsival megismerkedett. Rengeteget fejlődött azóta. 

Bónáné Nagy Éva Kunszentmiklósról jár át az órákra. Régi álma volt a festészet, mely nyugdíjba vonulása után adatott meg számára. Az alapoktól kezdte, de nagyon élvezi a munkát. Zsuzsit nagyszerű embernek, tanárnak tartja, aki nemcsak kiváló festőművész, de emberileg is példakép. Az általa létrehozott közösség erőt ad neki is a mindennapok nehézségeihez is.

Paulik Ágnes szintén olajfestészettel kezdte, de hamar rájött, fontos, hogy elsajátítsa a rajzolás alapjait. Tavaly vonult nyugdíjba, így végre van is rá ideje. Külön kiemelte, hogy Harsányi Zsuzsi ízig-vérig pedagógus, és kiválóan átadja a tudását. 

Havasi Kitti többféle képzőművészeti ággal, többek között a gobelinnel foglalkozott, mielőtt rátalált a pasztellre és Harsányi Zsuzsira. A Plain Air technika áll hozzá a legközelebb, imádja a természetet, mely gyermekkora óta meghatározó az életében.

Az alkotások február végéig megtekinthetők az étterem falain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!