Ápolják a magyar nóta hagyományait

2023.12.09. 17:46

Nótakört és citerazenekart alakítottak a szabadszállási reformátusok

A magyar nóta hagyományainak ápolása mindeddig is kiemelkedő jelentőséggel bírt a szabadszállásiak számára. Ennek jegyében alakította meg egy évvel ezelőtt Dóry József Nótakör és Citerazenekar a helyi református egyházközösség.

Gulyás Sándor

A hagyományokat nem ápolni kell, mert nem beteg, hanem megélni azokat – vallják a nótakör tagjai

Fotó: Gulyás Sándor

A csoport mára összekovácsolódott, jelenleg három citerással és tíz énekessel működik.

– A szabadszállási születésű Dóry József a Magyar Köztársaság Csillagkeresztjével kitüntetett nótaénekes, szorosan kötődött a református egyházhoz. Egyebek mellett 1993-ban 170 kilogrammos harangot adományozott a egyházközségünknek, majd a végrendeletében jelentős összeget hagyott a református templom felújítására. Végakaratának eleget téve, a hagyatékát 2008-ban a templom külső felújítására fordítottuk. Az ő emlékére és tiszteletére alakítottuk meg a lelkipásztorainkkal a Dóry József nótakört és citerazenekart – mondta a baon.hu érdeklődésére Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka.

A népdalkör jelenleg három citerással és tíz énekessel működik, aki heti rendszerességgel gyakorolnak az egyház közösségi helyiségében. 

Első alkalommal májusban léptek a nagyközönség elé, Szabadszálláson kívül Kunszentmiklóson is megfordultak. Legutóbb a Kálmán Lajos Népzenei találkozón adtak számot tudásukról.

– A nótakör szakmai irányítását egyházközségünk lelkipásztorai végzik. A tagságot az ökumenikusság jegyében katolikusok és középiskolás diákok alkotják, de szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a népdalokat és a magyar nótákat. Hitvallásunk szerint – egyetértve Sebő Ferenc népzene kutató gondolataival, miszerint a hagyományokat nem ápolni kell, mert nem beteg, hanem megélni azokat – fogalmazott Holczmann Mihály.

A nótakör a református egyház keretein belül működik, a műfajt illetően nemcsak zsoltárokat, hanem világi énekeket, népdalokat és magyar nótákat is énekelünk. Elsősorban a kiskunsági nótákat részesítjük előnyben. Munkánk eredményességét a felénk kapott visszajelzések tükrözik. A repertoár bővítése mellett tervben van egy egységes hagyományőrző ruházat beszerzése, illetve a hangszerpark bővítése – vázolta a közeljövő terveit Pálinkás Gyula, lelkipásztor, a nótakör zenei vezetője.

A Dóry József Nótakör és Citerazenekar legközelebb vasárnap lép fel a helyi gyülekezeti teremben az adventi ünnepségen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!