Örömzene

2023.12.03. 20:49

Külföldről is érkeztek a IX. Dusnoki Tamburafesztiválra – galériával

A tamburazenekarok dusnoki találkozóját idén is nagyon sokan várták, így a Délvidék számos magyar településéről, de még Vajdaságból, Horvátországból is sokan érkeztek, hogy a délszláv népzene kitűnőbbnél kitűnőbb tamburazenekaraival találkozzanak, zenéjükben leljék örömüket.

Zsiga Ferenc

Zenétől volt hangos a dusnoki József Attila Művelődési Ház

Fotó: Zsiga Ferenc

Szombaton a helyi Zabavna Industrija tamburazenekarral együtt hat tambura együttes műsora a Budapestről érkezett Babra zenekar fellépésével kezdődött, a horvátzsidányi Zidanske Zvijezdice tamburásainak műsorával folytatódott. Ezt követően a színpadot a vajdasági Tamburás Tesók Zenekar vette birtokba, hogy végül a mohácsi Planina Orkestar és a pécsi Panonski Tamburaski Orkestar zárja a még komolyzenei darabokkal is színesített műsort. Aki azt hitte, hogy ezzel a műsornak vége, az bizony tévedett, mert az esemény fő attrakciójának az bizonyult, amikor az utolsóként fellépő pécsi együtteshez valamennyi zenekar csatlakozott, és a közel ötven zenész által közösen előadott két dallal igazi örömzene zárta a koncertet. 

– A horvát nemzetiségűek lakta település, Dusnok immár kilencedik alkalommal hívta meg az ország legjobbjai közé tartozó tamburazenekarokat. 

A fesztivál megrendezését a Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Dusnok Község Önkormányzata és helyi vállalkozások segítették. A nemzetiségi hagyományaikat példaértékűen ápoló dusnokiak körében is népszerű tambura és a tamburazene elsősorban a Balkánon terjedt el, ideértve Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Hercegovinát és Montenegrót. Így a koncerten fellépő tamburások is elsősorban ezeknek a népeknek a dalait énekelik, muzsikálják, de a több évszázados együttélés eredményeként sok magyar dal is bekerült a zenekarok repertoárjába. A vajdasági Planina együttes kitűnő énekese pedig kifejezetten autentikus magyar népdalokat énekel, tamburakíséret mellett. Ám hogy a zenekarok mindenkinek kedveskedjenek, néhány alkalommal egy-egy strófát magyarul és horvátul is elénekelnek –  mondta el a főszervező, a dusnoki Pozsonyi Dávid, a Zabavna Industrija vezetője.

A budapesti Babra zenekar muzsikáját ezúttal is a megfellebbezhetetlen profizmus uralta. Fellépésük alatt a közönség több alkalommal merülhetett alá a tamburazene vérpezsdítő dallamainak világába. A profizmust a Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomák mellett az is igazolta, hogy a zenekar tagjai immár hosszú ideje játszanak együtt, ugyanabban a formációban. Az autentikus népzene megszólaltatásában meghatározó szerep jutott Koller Dániel prímtamburásnak, Babcsán Bence brácstamburásnak, az énekes és egyben tamburabőgős Varga Veronikának, Horváth Bálint basszprítamburásnak, Réti Benedek harmonikásnak.

A tizenhat tagú Panonski Tamburaski Orkestarnál, amely kitűnő művészeti vezetője és karnagya, egyben prímtamburása, a valpovói Ivan Drazevonicnak köszönhetően egyedülálló hangzásvilággal dicsekedhet. A zenekar előadásában felcsendültek különböző magyarországi és anyaországi horvát dalok, klasszikus tamburazenei kompozíciók, de komoly- és könnyűzenei darabok is. 

Az érdeklődők a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatták
Fotó: Zsiga Ferenc

Természetesen a többi zenekar is kiválóan teljesített, a Zidenske Zvijezdice tíz tagú ifjúsági és gyermekcsoportja, a Tamburás Tesók öttagú formációja Csasznyi Imre kiemelkedő énekhangjával, a hat mohácsi fiatalból álló Planina Orkestar énekesei, tamburásai, harmonikása, tamburabőgősei is a népi hangszeres örömzenének azt a hagyományőrzésre, szórakoztatásra alapított változatát mutatták be.

Miután a fergeteges közös zenélés után a vendég együttesek a színpadról levonultak, a dusnoki Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza következett, amelyen amellett, hogy mindenki kitűnően szórakozhatott, a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatta, ha esetleg eddig nem ismerte volna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!