Jánoshalma

2023.12.24. 10:10

A Mithras Pedagógus Kar karácsonyi koncertjén vehették át Arany-diplomájukat – galériával

Újra nagyszerű karácsonyi koncerttel ajándékozta meg a jánoshalmiakat Mithras Pedagógus Kar Jánoshalmán, a hangverseny helyszíne a Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulája volt. Az esemény kivételes alkalom volt a kórus számára, mivel három kórustag – Édes Vencel Máté, Karsai Péter és Kothencz Lajosné – most vehette át Aranydiplomáját, amelyet Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója adott át.

Pozsgai Ákos

Karsai Péter, Kothencz Lajosné és Édes Vencel Máté vehette át Aranydiplomáját

A karácsonyi hangverseny három részből állt, elsőként az énekkart hallhatta és láthatta a közönség, majd szólisták és hangszeres szólisták következtek és végül újra a kórus fejezte be a koncertet. A hangversenyen számos ismert zenemű között elhangzott az Ave Maria, az Áldott éj című francia karácsonyi dalfeldolgozás és Kodály Zoltán Adventi ének című műve is, vezényelt Karsai Péter, a kórus karnagya.

A kórus kitűnő teljesítményében nagy szerepet játszik az is, hogy a dalostársak közül öten a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, a kar nemcsak a biztos, kifinomult énekhangjukra számíthat, hanem művészi hangszeres játékokon is gyönyörködhetnek. A hangverseny során Juhászné Zelei Judit és Kovács Andrea zongorán, László Blanka gordonkán, Lukács Adrienn oboán és Szente Alfonz tubán játszott.

Az eseményen három ének-zene szakos tanár vehette át aranydiplomáját, akik több évtizeden át tanították és nevelték a jövő nemzedékét, szem előtt tartva a kodályi gondolatot: „Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak”.

Kothenczné Lajosné Dehény Ágnes, Édes Vencel és Karsai Péter a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán találkoztak, tanári munkájuk mellett gyermekkórusokat, fiatalok kamarakórusait, felnőtt csoportokat vezettek nagy sikerrel, Édes Vencel Tataházán és Karsai Péter Jánoshalmán iskolaigazgatóként is tevékenykedett. Emellett tették azt, ami az ének szakos tanárok mindenkori feladata: ünnepi műsorok szerkesztése, tehetséggondozás, verseny felkészítés, a város kulturális életében való aktív részvétel. Nyugdíjas éveikben is folytatták a szűkebb hazájuk egész közösségére ható nemes tevékenységet: Karsai Péter 2011-ben pedagógus kórust szervezett, ennek az énekkarnak lett hamarosan tagja a két kedves, régi iskolatárs. Az évek során az énekkar magához vonzotta a régió más énekelni szerető és tudó lelkes polgárait Madarastól Borotán, Kisszálláson át Kiskunhalasig, rendszeresen koncerteznek az anyaországban és a határon túlon is.

Az Aranydiplomát átadta és az ünnepelteket méltatta Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerület igazgatója. Az eseményen jelen volt Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Czeller Zoltán Jánoshalma polgármestere is, aki a karácsonyi hangverseny végén köszönetet mondott a Mithras Pedagógus Kar tagjainak a nagyszerű koncertélményért és áldott karácsonyt kívánt mindenkinek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!