Kiskunhalas

2023.12.17. 17:20

A kis Jézus születését idézte fel a jubiláló Kiskun Táncegyüttes karácsonyi előadása – galériával

Tizenötéves a Pro Urbe-díjas Kiskun Táncegyüttes, ebből az alkalomból kilenc előadással, táncházzal és fotókiállítással lepték meg a halasiakat a művészegyüttes tagjai, akik a városi filmszínházban adták elő Betlehem Városában című előadásukat négy napon keresztül a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos növendékeivel.

Pozsgai Ákos

A Kiskun Táncegyüttes a városi filmszínházban adta elő Betlehem Városában című előadását négy napon keresztül

Fotó: Pozsgai Ákos

Az előadás a kis Jézus születésének idejét, Betlehem városát idézte fel, az ismert bibliai történetek bemutatásával. A nyitó előadáson Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntötte a művészegyüttes volt és jelenlegi tagjait, akik a mostani karácsonyi produkcióban együtt léptek fel a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosaival. A városvezető kiemelte, hogy a néptánc, a néphagyományok, a magyar kultúra megőrzését segíti a nemrégiben elkészült és átadott Tánchagyományok Háza, ahol több helyi művészeti együttes is otthonra talált és ahol készülhetnek a fellépésekre.

Az önkormányzat a kezdetektől egyik fő támogatója a Kiskun Táncegyüttesnek, amely rendszeres szereplője és résztvevője a városi és regionális rendezvényeknek, a minősítő néptánc versenyeknek csoportos és szóló kategóriákban egyaránt. 2008-as megalakulása óta öregbíti a város hírnevét Magyarországon és külföldön egyaránt. A csoport mai tagjai általános és középiskolás diákok, dolgozó fiatalok, felnőttek. Az utánpótlás nevelése a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül zajlik. A művészeti iskola 2003-as megalakulása óta szerepel néptánc tanítás a tanszakok között, a gyerekek több csoportban az életkori sajátosságaik figyelembevéve tanulják a magyar néptánc alapjait. Az együttes fő célja a néptánc hagyományok ápolása, gyűjtése és színpadra állítása a Kárpát-medence táncaiból. Emellett kiemelt fontossággal bír szűkebb környezetünk, Kiskunhalas és a Dél-Alföld táncainak megőrzése és továbbadása a következő generációk számára. Kiskunhalas város képviselő-testülete 2012-ben Pro Urbe (városért) kitüntetést adományozott a Kiskun Táncegyüttesnek. 

Mándity László táncpedagógus, a Kiskun Táncegyüttes vezetője köszönetet mondott az önkormányzatnak és valamennyi támogatónak, a szülőknek és legfőképp a hálás közönségnek, akik kitartó figyelmükkel kísérik az együttes produkcióit, tevékenységét. A 15. születésnap alkalmából a Tánchagyományok Házában fotókiállítás is nyílt a művészegyüttes életéről, valamint táncházzal is várták a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!