Kiállítás

2023.11.20. 14:17

Ritkaságok! Neumann János-kéziratok az egyetemen

November 30-ig látogatható az a kiállítás, mely kilenc darab Neumann János szignójával ellátott autográf (kéziratos) levelet mutat be Kecskeméten, a Neumann János Egyetem CAMPUS-án. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára birtokában lévő levelek Magyarország washingtoni követségének anyagai közt maradtak fenn.

Sebestyén Hajnalka

Képeslapgyűjtemény is megtekinthető

Fotó: Kapott fotó

A szóban forgó iratok több mint négyéves időintervallumot lefedve (1935. február 8. – 1939. december 29.) mutatják be Neumann János és Pelényi János levelezését. Pelényi János ekkor Magyarország követeként működött az Amerikai Egyesült Államokban. Hagyatékának nagy része a tengerentúlon található. 

A Kecskeméten megtekinthető néhány autográf levélből egyet már bemutatott nyomtatásban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a 2016-2017 folyamán nyitva tartó állandó kiállításán, illetve idén júniusban a Múzeumok Éjszakáján, de így együtt, hosszabb időre most először tekintheti meg a nagyközönség.

A leveleket elsőként Csóka Géza mutatta be tanulmányában, a Neumann János autográf levelei a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában címmel (ArchívNet 2023/1.). Tanulmánya szerepel forrásként a kiállításhoz is, mely párosul Neumann életét és levelezését bemutató rövid kisfilm vetítéssel. 

Ugyanitt látható Horváth Zoltán magángyűjtő 70 ezres képeslapgyűjteményéből egy válogatás, mely segítségével három tárlóban mutatják be a híres magyar és nemzetközi tudósokat, köztük két ritkaságot, az USA-ból származó Neumann relikviákat. Ez a kiállítás is interaktív, számítógép segítségével választhatjuk ki a megismerni vágyott feltalálót, s olvashatunk róla, valamint leghíresebb találmányáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!