Kecskemét

2023.10.18. 17:58

Nem csak egyenruhában festenek jól Bács-Kiskun rendőrei – galériával

A rendőrök jól festenek címmel nyílt kiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából szerdán a Városháza aulájában. A tárlat címében foglalt állítás igaz: a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) nyolc munkatársa – hét rendőr és egy civil kolléganő – nem csak egyenruhában fest jól, hanem különlegesen szép, érett alkotásokat mutatott be a kiállításon, egyben új oldaláról bemutatva a rendőrséget.

Horváth Péter

Nyolc rendőrségi munkatárs műveit mutatták be

Fotó: Bús Csaba

A kiállítók közös jellemzője – azon kívül, hogy rendőrök, vagy a rendőrségen dolgoznak – a művészet iránti elkötelezettség, és a festés, illetve grafikák készítése, amit szabadidejükben gyakorolnak.

Dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, vármegyei rendőr-főkapitány elmondta, hogy a festészetnapi tárlattal az volt a céljuk, hogy megmutassák hogyan tudnak festeni a rendőrök, és ezt minél többen lássák, így ezen a módon is erősítsék a lakossággal való kapcsolatukat. A főkapitány kiemelte, hogy mindez láthatóvá teszi, az egyenruha mögötti embert, aki más, mint amit elsőre látunk, vagy képzelünk a rendőrökről. Hozzátette, hogy a művészet nem csak felemeli, hanem összeköti az embereket.

Elárulta, hogy szeretnék jövőre is megismételni az eseményt, hiszen számos tehetséges kolléga van az állományban, aki még nem mutatta be munkáit. Szeretnék kibővíteni más műfajokkal is a tárlatot, például fotográfiákkal.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy egészen más, művészi oldalukat mutatták meg a rendőrök. A polgármester méltatta a festmények művészi színvonalát és egyediségét, majd Hamvas Bélát idézve kiemelte, hogy a világ helyzete azokon múlik, akik hisznek az életben – és a rendőrök hisznek: egyrészt sokszor életük kockáztatásával védik biztonságunkat, másrészt pedig érzéseket, hangulatokat örökítenek meg a festővásznon, szebbé téve ezzel a világot.  

Liptai András ezredes, a BKMRFK Humánigazgatási szolgálatvezetője is az alkotók között van. Liptai ezredes bevallása szerint fiatal korában rajongott a művészetekért, de csak 10 évvel ezelőtt fogott ecsetet, és kezdett szabadidejében festeni. Mostanában az ecsetet inkább felváltotta a zsírkréta, mert miután kipróbálta a különböző technikákat, a pasztell mellett tette le voksát. A kiállításra hat darabját hozta el, négy köztük jeles magyar festők műveinek interpretációja, kettő pedig saját alkotás. Előzőeket tanulási folyamata megnyilvánulásainak tekinti, míg az újabb saját alkotásai már jobban viselik egyedi stílusjegyeit.

A tárlaton látható még Bakosné Strobl Katalin és Várbogyai József alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat, Berta Andrea százados, a Kecskeméti Rendőrkapitányság, Dragon Matild zászlós, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, Fésűsné Gárdonyi Georgina főtörzsőrmester, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság, Gregus Melinda törzszászlós, a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség, Miksz Éva Ágnes őrmester, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség munkatársának alkotása.

A kiállítás jövő hét hétfőig látogatható.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!