Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény

2023.10.31. 07:00

Járitz Józsáról hallhatnak előadást az érdeklődők Kiskunmajsán

Egyensúly – Járitz Józsa munkássága és helye a 20. századi festészetben címmel tart előadást Szabó Ildikó Holló László-díjas festő, grafikus, november 2-án, 17 órától a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben, ahol ősszel időszaki tárlattal emlékeztek a 130 éve született festőművészre.

Tapodi Kálmán

Archív-felvétel

Fotó: Tapodi Kálmán

Az Alföldi lélegzet címet viselő tárlaton bemutatott restaurált festmények túlnyomó többségben az alföldi tájat, az arra jellemző formavilágot és lelkületet szemléltették. A kiállítás középpontjában Járitz Józsa kiskunmajsai alkotásai voltak, hiszen „innen indult az az alföldi festészet, amelyben Járitz egyedit és utánozhatatlant alkotott”. 

Járitz-képpel a kezében Pap Eliza
Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

Járitz Józsa a párizsi éveit követően, 1930 késő őszén egy rövid kitérőt tett Magyarországra és felkereste az akkor már Kiskunmajsán élő testvérét. Ez a rövidre tervezett látogatás azonban gyökeresen megváltoztatta addigi terveit, végleg hazaköltözött. Annyira elvarázsolta az Alföld világa, hogy ezután kora tavasztól késő őszig itt élte a mindennapokat, az Alföld vált festményei legfőbb témájává. Járitz Józsa életművének legnagyobb részét a több évtizeden át tartó, szervesen Kiskunmajsához köthető periódus jelentette. 

– Az 1931 és 1986 között készült alkotások közös jellemzői a dekorativitás, az ornamentika, a táncos mozdulatokat végző figurák, a színgazdagság, az ebből fakadó életszeretet, a tárgyak és élőlények monumentalitásának érzékeltetése és a szögletes, geometrikus alakzatok. Művei a valóság és a mesebeli világ határán mozogtak – fogalmazott Pap Eliza, a helytörténeti gyűjtemény vezetője. A Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény Járitz Józsa 68 festményét őrzi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!