Kötet

2023.10.26. 09:29

Bemutatták dr. Varga László könyvét Kecskeméten – galériával

Mindennek rendelt ideje van címmel jelent meg dr. Varga László nyugalmazott református lelkipásztor könyve, melynek bemutatóját szerdán tartották a Kecskeméti Református Egyházközség Újkollégiumának Díszteremben. 

Lizik-Varga Katalin

Dr. Varga László dedikálta is a köteteket

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az alkalmon Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze köszöntötte a népes hallgatóságot. Mint mondta, hálás azért, hogy ma a kezében tarthatja a megjelent kötetet, melyet a Nemzeti Emlékezet Bizottság kezdeményezésére készítettek el és amelynek a megjelenését a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye és a Kecskeméti Református Egyházközség is támogatta. 

Kriskó János, a kötet szerkesztője, a könyvben szereplő interjúk készítője röviden bemutatta a kiadványt a jelenlévőknek és beszélt a kötet elkészítésének főbb állomásairól is. Mint mondta a könyv egy nem különösebben tág mezsgyén elkészült interjúfüzér, amit úgy raktak sorba, hogy egy életpálya egészét magába foglaló kötetté váljon. 

A könyvben egy hosszú ideig a jó ügyért dolgozó férfi emlékeinek kiemelt és talán legfontosabb részletei tárulnak elénk – tette hozzá Kriskó János, majd hangsúlyozta, hogy dr. Varga László a maga módján Kecskemét városáért nagyon-nagyon sokat tett. 

– Mindennek rendelt ideje van – ez nem más, mint az Isten csodálatos munkája 

– mondta dr. Varga László. Hozzátette, hogy igencsak furcsának mondható életútjában úgy véli az történt, ott történt és úgy történt minden, ahogy kellett. 

A lelkész elmondta, hogy a könyv címe a Bibliából származik, és fel is olvasta azt a részt a Szentírásból. A lelkész az életútjáról is beszélt. Elmondta, hogy a háború előtt három évvel született, a háború idején volt gyerek és háborúban éli most idős napjait is. Isten megőrzött a háborúban, utána szép éveket élhettem meg, azután a borzalmas Rákosi idő következett, megélhettem a „csodálatos” 56-ot, aztán a borzalmas terrort, a kommunizmus, a besúgás és a megfigyelés időszakát, a rendszerváltás örömét, annak csalódását és - én vallom - az elmúlt konszolidált 13 évet – mondta a lelkész.  

Hangsúlyozta: megtanultam, hogy véletlenek márpedig nincsenek, csak Gondviselő és gondviselés. Éppen akkor, éppen ott, éppen úgy, éppen azt teszi, amit kell! Mert „Mindennek rendelt ideje van!” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!