Tárlat

2023.10.09. 17:40

A természettel szorosan együtt élő pásztorok világát mutatja be a kecskeméti kiállítás – galériával

A Magamban is helyén van a lélek… Pásztorvilág a Kecskemét környéki és a kiskunsági pusztákon című kiállítás szeptember 15-től tekinthető meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében.

Lizik-Varga Katalin

A látogatók megismerhetik a pásztortársadalom felépítését, az egyszerű pusztai életet

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az időszaki tárlat a pásztorság, a múzeum hagyományos néprajzi-, illetve népi iparművészeti gyűjteményében fellelhető legszebb tárgyi emlékeit mutatja be, kiemelve a pásztorok lakhatási körülményeit, öltözködési, étkezési szokásait, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközöket, munkafolyamatokat.

A látogatók megismerhetik a pásztortársadalom felépítését, az egyszerű pusztai életet, a faragás művészetét és a kinagyított fotóknak köszönhetően pásztorjeleneteket is megcsodálhatnak. 

A helyszínen csoportoknak ajánlott tematikus tárlatvezetést is tartanak, melyen pásztordallamok is felcsendülnek. A fotók és a szövegek is a Kecskeméti Katona József Múzeum adattári anyagaiból kerültek elő, illetve azt veszik alapul a témára vonatkozó szakirodalomra támaszkodva.

Bemutatnak továbbá néhány, a múzeum Magyar Naiv Művészek Gyűjteményéből válogatott alkotást is, melyek a pásztor életmódhoz, állattartás témájához kapcsolódnak. A képek közvetlen módon, egyszerű gondolatokkal, tiszta, gyermeki megfogalmazásban mutatják be mondanivalójukat. A fotók a népi élet és szokások hiteles dokumentumai mind néprajzi, mind művészetszociológiai szempontból.

A kiállítással szeretnék felhívni a figyelmet a pusztán nevelkedett szilaj, egyszerű, a természettel szorosan együtt élő pásztorok életmódjára, a „szükséges és elégséges” elvére, arra a szemléletmódra, melyet a körülményekhez, helyi adottságokhoz, időjáráshoz, az állatok igényeihez való önzetlen, alázatos és megelégedett alkalmazkodás jellemez és jellemzett a régmúlt időkben. A múzeum munkatársai és a kiállítás szervezői ezt a fajta hagyományos tudásra alapozott gondolkodásmódot napjainkban fontosabbnak érzik, mint valaha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!