Kultúra

2023.09.06. 15:18

Zenélő Szélmalom: újra irodalmi és népzenei találkozót tartottak a halasi Csipkeházban – galériával

Az országosan védett műemlék Sáfrik szélmalom történetére, valamint a többi védett építményre igyekezett felhívni a figyelmet a kiskunhalasi Csipkeházban tizenhatodik alkalommal, a helyi Pásztortűz Egyesület szervezésében Zenélő szélmalom címmel megrendezett irodalmi és népzenei találkozó.

Pozsgai Ákos

Citerazene is felcsendült a kultúrális eseményen

Fotó: Pozsgai Ákos

Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke köszöntötte az érdeklődőket és a fellépőket, kiemelte, hogy 2008 óta minden évben megrendezték ezt az eseményt, amely sokáig a Sáfrik szélmalomnál volt megtartva, azonban a felújítás óta a kialakított új látogatókörnyezet nem teszi lehetővé, hogy ott tartsák meg a rendezvényt, ezért költöztették át a programot a Csipkeházba.

A zenés irodalmi programon a kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör tagjai − Hajdók Zsóka, Molnár Erzsébet, Monda Margit, Németh János, Németh Kornélia, Pásztor Gergely − a régi halasi parasztviselőket megidéző verseket adtak elő. A halasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület Reményik Sándor, Dsida Jenő és Áprily Lajos évfordulós erdélyi költőkre emlékezett, a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium tanulói, Hegedűs Bettina és Komma Mátyás közreműködésével.

Fellépett a Bogárzó Citerazenekar, a Kiskunhalasi Népdalkör, a Szilaj Citerazenekar, a Tázlári Rozmaring Asszonykórus, a Pusztai Förgeteg Népi Együttes, a Kisszállási Népdalkör és a Bócsai Boróka Citerazenekar, valamint a Vadvirág tánccsoport Mélykútról.

A rendezvényen fellépett a Csillag születik televíziós tehetségkutató egykori győztese, Mészáros János Elek, Simándy József- és Szenes Iván művészeti díjas nótaénekes is, aki magyar népdalokkal, nótákkal és hazafias katonadalokkal örvendeztette meg a halasi közönséget. A programot az 5NonBonds klasszikus rock muzsikája zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!