Előadás

2023.09.22. 06:50

Szent Erzsébetről szóló musical a Kecskeméti Nemzeti Színház idei első premierje − galériával

Musicallel kezdi meg az idei évad premierjeinek sorát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Pénteken 19 órakor mutatják be Lezsák Sándor és Szikora Róbert Az Ég tartja a Földet című zenés darabját, melyet Cseke Péter rendezett. A világ leghíresebb magyar szentje, Árpád-házi Szent Erzsébet alakja már számos alkotót megihletett, és most musical formában tárja elénk a színház élete tanulságát, ami máig ható üzenet az emberi gyarlóságról, a jóságról, és az igaz hitről. A darab Zsuffa Tünde azonos című regénye alapján készült.

Horváth Péter

Musical formában tárja elénk a színház Árpád-házi Szent Erzsébet élete tanulságát

Fotó: Góg Zsolt

II. András király gyermekét a hatalmi érdekek elszakították a családjától. Messze hazájától jelölték ki a jegyesét, a türingiai őrgróf fiát, miközben anyját idegen származása miatt gyilkolták meg. Hogyan lehet ennyi veszteséget túlélni? Árpád-házi Szent Erzsébet szívét azonban a tragédiák nem kérgesítették meg, hanem épp ellenkezőleg, csordultig telt életörömmel és szeretettel. 

A zenés színdarab nem csupán egy szent élettörténete, hanem szembenézés az emberi gyarlósággal, az emberi lélek önzetlen nagyságával.

 Korkép Magyarországról, amelyet a hatalomnak hízelgő, korrupt főurak összeesküvései gyengítenek. Trónviszályok, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki egy fiatal nő portréja, akinek jósága, hite a későbbi IV. Béla királynak is erőt adott a tatárok dúlta ország újjáépítéséhez. Isten kegyelme tartja az emberi életet. Ez Szent Erzsébet üzenete nekünk. Erzsébet a darabban valódi, vérbő, életvidám magyar nőként ábrázolódik, korántsem olyan, mint egy szentkép a falon, és emberként láttatva alakját példaképként szolgál a mai korban.

Cseke Péter, a darab rendezője a kezdetektől bekapcsolódott a musical megalkotásába, nem csak a színrevitel stációjában. A direktor elmondta, hogy a musical nagyfokú történelmi hűséggel mesél Szent Erzsébet életéről, amit Erdő Péter bíboros, a darab fővédnöke is méltatott. A zenés színdarabban több utalás is szerepel korunkra: megjelenik benne a járvány és a háború. 

− A 13. és a 21. század itt összeér, és ez a kapcsolódás a darabban is megjelenik. Fontos volt az alkotófolyamatban, hogy ezek az áthallások feltűnjenek. A 21. századi magyarok jól vizsgáznak Szent Erzsébetből, hiszen befogadók, segítenek a rászorulókon

 − mondta Cseke Péter, aki a darab edukációs hatását is hangsúlyozta. 

Kiemelte, hogy mintegy 10 ezer fiatal látja majd az előadást, ami azért fontos, mert a példakép kezd kiveszni társadalmunkból. − Azoknak fiataloknak, akik esetleg külföldi példaképekben látják a jövőt, bemutatjuk, hogy a magyar történelemben is vannak olyan nagy és csodálatos személyiségek, akik igazi példaképként szolgálhatnak. És Szent Erzsébet valóban az − fejtette ki a rendező.

Cseke Péter a darab jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy elkészült a musical német fordítása, egy esetleges németországi bemutatóhoz. Szeretnének még eljutni vele Csíksomlyóra, Szegedre, Tokajra vagy Sárospatakra a következő nyáron.

Bori Réka játssza Erzsébetet, ami bevallása szerint számára egy kihívásokkal teli szerep. − Nagyon nehéz egyensúlyozni azon a mezsgyén, hogy ne egy szentet mutassunk a színpadon, mégis jelenítsük meg azokat az erényeket, melyek alapján az utókor szentként értékelte. Nehéz ma jól meghallani az akkori időkre jellemző, patetikusnak tűnő mondatokat, és elérni azt, hogy ezek ne tűnjenek túl soknak − mesélt a női főszereplő a szerep megformálásának legfőbb nehézségéről.

Koltai-Nagy Balázs alakítja Lajos türingiai grófot, Erzsébet szerelmét. A férfi főszereplő úgy gondolkodik a karakterről, mint aki Szent Erzsébet szépségét, jóságát és igazságát támasztja alá, ami miatt ő maga is megváltozott. Koltai-Nagy Balázs hangsúlyozta, hogy Szent Erzsébet élete, példája ma is tanít.

Bori Réka és Koltai-Nagy Balázs az életben is egy párt alkotnak. Arra a kérdésre, hogy milyen szerelmespárt alakítani a színpadon, a férfi címszereplő elmondta, hogy amikor belépnek a színházba, a magánéletet felakasztják a fogasra, és a színpadon nem egymás párjai, hanem partnerei.

Az Ég tartja a Földet premierje pénteken 19 órakor lesz a nagyszínházban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!