Előadás

2023.09.29. 06:50

Önfeledt nevetésre várja a nézőket a Kecskeméti Nemzeti Színház – galériával

Fergeteges vígjátékra várja közönségét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: Ray Cooney angol színész és drámaíró Ne most, drágám! című vígjátékát mutatják be a Kelemen László Kamaraszínházban pénteken 19 órakor. A bohózat a klasszikus angol vígjátékhagyományt követi, a rá jellemző virtuóz cselekményvezetéssel, a különböző félreértések és helycserék már-már az abszurditásig való eltúlzásával, a szálak végletes összekuszálásával. A főbb szerepekben Nagy Sándor és Járai Máté, Kecskemét kedvenc komikusa látható.

Horváth Péter

Járai Máté, Nagy Sándor, Magyar Éva és Horváth Alexandra Ray Cooney, Ne most, drágám! című vígjátékának fotóspróbáján

Fotó: Bús Csaba

Az elegáns londoni szőrmeszalonban Gilbert, a felfuvalkodott társtulajdonos, felesége távollétében, a hódítás reményében nercbundát készül ajándékozni Janie-nek, az egzotikus szépségnek. Tervének többek között az is akadálya, hogy Janie férje feltehetőleg erősen gyanakodna, ha felesége egy tízezer fontos bundában állítana haza. A nőügyekben páratlanul találékony Gilbert beindítja a megoldás gépezetét, aminek következtében elképesztő események kezdik gyors ütemben követni egymást – így foglalható össze röviden a Kecskeméten bemutatandó legújabb komédia cselekménye. 

A darab rendezője Szerednyey Béla, aki évtizedekig játszotta ugyanezen színmű főszerepét a Madách Színházban, Gálvölgyi János partnereként. Volt hát tapasztalat arról, miként kell a műhöz nyúlnia. Véleménye szerint az 1967-ben íródott Ne most, drágám! az egyik legjobb Ray Cooney-darab, igazán kidolgozott karakterekkel, jól megírt helyzetkomikumokkal, de a kései Cooney műfaji túlzásai nélkül. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy a színpadon működjön a mű, vérbeli komédiásokra volt szükség – éppen ezért kiváló választás Nagy Sándor és Járai Máté. Mivel ő vendégrendező, a szereposztásban Cseke Péter volt segítségére, akinek választásában mindig megbízik. Direktorként ő tudja pontosan, hogy mikor melyik színészeknek kell olyan szerepet adni, ami előre viszi őket. 

A rendező az improvizációról elmondta, hogy a vígjáték könnyed műfajnak tűnik, de mégis nagyon komoly zsáner, ahol a tempónak óriási szerepe van abban, hogy működjön a darab. 

A helyzetkomikumok meghatározott ritmusban követik egymást, ezért nem megengedett az improvizáció, ami kizökkentheti ezt a pontosan szabályozott ritmust. Gálvölgyit idézve azért hozzátette: improvizálni nem szabad, csak akkor, ha tapsot kap. 

A darabról elmondta, hogy ez a két óra felhőtlen nevetést tartogat a nagyérdeműnek. Mint fogalmazott, nem minden műben kell mélyértelmű mondanivalót keresni, valami a puszta szórakoztatásra hivatott. – Mert ez segíthet is az embernek bizonyos élethelyzetekben. Tizenévvel ezelőtt, még a Madáchban kaptunk egy levelet a darabbal kapcsolatban. Egy neves tévériporter írta, és az állt benne: köszönöm nektek kollégák, hogy először tudtam nevetni a feleségem halála óta – mondta Szerednyey Béla.

Járai Máté alakítja Arnold Crouch szerepét. Crouch nem túl eszes, ám talán az egyetlen, aki bármilyen morális meggyőződéssel bír a karakterek közül. Járai Máté úgy véli, Arnold Crouch illeszkedik vígjátéki szerepei sorába. – Rendszerint ilyen karaktereket játszom, amikor komikus szerepet alakítok, de ezek nagyon szerethető és hálás szerepek, amiből nem szeretnék kilépni. Büszke vagyok arra, hogy ezt a vígjátéki vonalat képviselhetem Kecskeméten. 

Manapság nagy feladat megnevettetni az embereket, és magának a nevettetőnek is gyógyírt jelent. 

A szakmából legrégebbi barátom Nagy Sándor, aki a partnerem a darabban. Várom a közös pillanatokat – fogalmazott Járai Máté, hozzátéve, hogy még közönség nélkül próbálták darabot, de a publikum is beszáll a rendezésbe, hiszen a nevetésekhez igazítva kell finomhangolni a tempót, hiába, hogy az előző évad végén már bepróbálták a darabot. Ő úgy véli, hogy minimális improvizáció belefér a vígjátékokba.

Nagy Sándor alakítja Gilbert Bodley-t, a mindent megkavaró csábítót, aki előtt nem ismeretlen a szerep, hiszen ő maga is játszotta a Madáchban. Mint fogalmazott, ismét örömmel érkezett a profi, összetartó kecskeméti csapatba, ami azért is különös öröm számára, mert nem játszik társulatban. Elmondta, hogy igen nagy hasznára vált Szerednyey Béla rendezőként, hiszen ő maga évtizedekig kötődött Bodley karakteréhez a Madáchban, és számos olyan titkot árult el, amitől működik a szerep.

Horváth Alexandra személyesíti meg Janie McMichaelt, akit a Nagy Sándor alakította Gilbert Bodley szeretne elcsábítani. A színésznő elmondta, hogy a premier előtti hét feladata a megfelelő tempó megtalálása, ugyanis a jó komédia kulcsa a pontos ritmus. Mint fogalmazott, a vígjátékban ugyanúgy megélik a belső, lelki történéseket, mint a drámai szerepekben. Ugyancsak a drámai alakításokhoz hasonlóan figyelnek egymásra és táplálkoznak egymásból a szereplők a vígjáték esetében is. Horváth Alexandra szerint a jó vígjátéki alakítás egyik fontos összetevője, hogy a színész ne akarjon vicces lenni, csak higgyen a helyzetkomikum erejében, és természetesen játsszon.

A Ne most, drágám! bemutatója pénteken 19 órakor lesz a Kelemen László Kamaraszínházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!