Naphíd Galéria

2023.08.19. 21:20

Sz. Tóth Bence plakátművész munkáiból nyílt kiállítás Nagykőrösön

Sz. Tóth Bence nagykőrösi tervezőgrafikus művész plakátjaiból nyílt tárlat a nagykőrösi Naphíd Galériában szombat délután. A fiatalember eredeti formanyelve sokat merít a több mint 100 éves Bauhaus irányzat letisztultságából, de alkotásaiban a mesterséges intelligencia is szerephez jut.

Horváth Péter

Németh József Pál festőművész és galériaalapító és Sz. Tóth Bence plakátművész

Fotó: Horváth Péter

Az augusztus a fiatal nagykőrösi képzőművész tehetségek hónapja a Naphíd Galériában. A nagykőrösi kiállítótérben Muresán Gabriella augusztus eleji kiállítása után szombaton Sz. Tóth Bence tervezőgrafikus művész különleges plakátjaiból nyílt tárlat. Az ifjú nagykőrösi művész 1996-ban született, és a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában tanult, majd 2016-17 között a Budai Rajziskola tervezőgrafikus szakát végezte el. 2022-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika mesterszakán. Diplomamunkáját csomagolás- és arculattervezésből írta. 2019 óta több hazai és nemzetközi csoportos kiállítás résztvevője.

A szombati megnyitón Németh József Pál festőművész és galériaalapító méltatta a fiatal művészt, aki elmondta, hogy gyermekkora óta ismeri a kiállítót, és már egészen fiatalon a graffiti műfaja iránt vonzódott. Mivel a graffiti egy olyan szabad művészet, amiben központi szerep jut a tipográfiának, a betűk megformálásának, ez előrevetítette azt, hogy a művészi plakáttervezés irányába viheti útja. Németh József Pál elmondta, hogy kiváló tanárok segítették tehetsége kibontakoztatásában a középiskolában és az azt követő tanulmányaiban is.

Németh József Pál elmondta, hogy a tervezőgrafikai munkákkal általában nem kiállítótermekben találkozhatunk, hanem a médiában, és az élet számos területén, a plakátoktól a katalógusokig. Egyebek mellett körébe tartozik a logótervezés, az illusztráció, a plakáttervezés, piktogramok és csomagolások dizájnja. Németh József Pál kiemelte, hogy a tervezőgrafika a funkcionalitás és az esztétika összeolvasztásáról szól. A művészetet szolgálatba állítva a segíti a felgyorsult információáramlás feldolgozását, ahogyan Sz. Tóth Bence plakátjain mindez meg is nyilvánul – fogalmazott Németh József Pál, hozzátéve, hogy a fiatal művész plakátjai letisztult, minimalista alkotások. 

Sz. Tóth Bence alkotói stílusára nagy hatással volt a Bauhaus irányzat, a kísérleti tipográfia és a generatív művészet, vagyis a mesterséges intelligencia használata, amit a kétdimenziós formák térbeliesítésére használ. A Bauhaus eszményből a geometria, a tisztaság és a ragyogás, mely átszűrődik az ifjú alkotó munkáiba, illetve nagyban hatott még rá Moholy-Nagy László fotográfus fénykezelése is.  Sz. Tóth Bence plakátjaiban hangsúlyt kap a kísérleti tipográfia, ami a betűk által hordozott többlet jelentésről szól. Németh József Pál kiemelte, hogy a kiállító műveit mindeme stílusjegyek mellett átfogóan a letisztultság és az elegancia jellemzi.

Sz. Tóth Bence munkái szeptember 4-ig tekinthetők meg a Nagykőrösön, a Deák téri Naphíd Galériában.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!