A Szakkör

2023.08.16. 19:45

Mesterségeket tanulnak és közösséget építenek Fülöpszálláson

Idén tavasszal kapcsolódott Fülöpszállás a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör tudásmegosztó kezdeményezéséhez. A foglalkozásokon a nemezelés és a kosárfonás fortélyaival ismerkedhettek meg az érdeklődök. Az alkotásokból a falunap keretében nyílt kiállítás. A megnyitón Kun Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatója méltatta az elkészült munkákat.

Gulyás Sándor

A szakkörök a közösségépítést is szolgálják – vallja Nagyné Grecs Anita

Fotó: Gulyás Sándor

– Kesikné Horogszegi Márta, a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület elnöke kezdeményezésére csatlakozott településünk a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó programjához. A szakkörvezetői tanfolyam elvégzése után indultak el öt-öt fő részvételével a szakkörök településünkön. A nemezelést magam, a vesszőfonást pedig férjem, Nagy Sándor oktatta. Nagy segítséget jelentett számunkra, hogy az alapanyagokhoz térítésmentesen jutottunk hozzá. A résztvevőknek három hónapjuk volt arra, hogy elsajátítsák a népi mesterségek csínját-bínját. Sorra születtek az alkotások, melyeknek csak a fantázia szabott határt. A szakkörösök egyebek mellett piroska kosarat, szappantartót, nemezből pedig fali tárolót és ülőpárnákat készítettek – mondta el hírportálunk érdeklődésére Nagyné Grecs Anita szakkörvezető.

Az önkormányzat felkérésére az elkészült alkotások közszemlére kerültek, illetve a szakkörösöknek köszönhetően a gyermekekkel is megismertették a nemezelés mesterségét.

– A tudást mindenképpen meg kell osztani, így a jövőben is fontosnak tatjuk, hogy a kisiskolás korosztályt megpróbáljuk bevonni a legkülönfélébb foglalkozásainkba. A sikeren felbuzdulva szeptemberben két új szakkör indul Fülöpszálláson. A jelentkezők a bútorfestés és a papírfonás mesterségét sajátíthatják el. Azon túl, hogy gyarapszik a résztvevők tudása, a közösségépítés a legfontosabb cél. Együtt alkotunk, tanulunk, megismerjük hagyományainkat, új dolgokat fedezünk fel és erősödnek a személyes kapcsolataink, aminek manapság nagy értéke van – tette hozzá Nagyné Grecs Anita. 

Az internet segítségével is lehet tanulni

Az „Aszakkör” felület interaktív online eszközökkel támogatja országszerte a szakköri tevékenységet. A hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!