Előadás

2024.05.18. 08:00

Klímastratégia: Finnországban már jól működő módszert ismerhetett meg a bajai közönség

Éghajlatváltozás, a város jövője , a jövő városa címmel tartott előadást dr. Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Vízellátási és Csatornázási Tanszékének tudományos segédmunkatársa a Bácskai Művelődési Központban csütörtökön. Ezzel indult a hétvégi Jánoska-eresztés elnevezésű programkavalkád. Ökológiai szemléletű szolgáltatásokon alapuló dinamikus klímastratégia volt az előadás fő témája, amelyet Finnországban már kialakítottak, és a szakember szerint városi környezetre, akár Bajára is adaptálni kellene.

Márton Anna

Az éghajlatváltozást a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, megváltozott nemcsak a globális éghajlat, hanem Magyarország, sőt a mi régiónknak, a környezetünknek az éghajlata is. Megváltozott az időjárás, az évszakok elrendeződése. Nagyon forró nyaraink vannak, enyhe hómentes teleink és ez bizony várhatóan a jövőben folytatódni fog – mondta Goda Zoltán.

Goda Zolán, klímastratégia, Baja
dr. Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának Vízellátási és Csatornázási Tanszékének tudományos segédmunkatársa
Fotó: Márton Anna

Az előadás során szó volt arról, hogy az éghajlatváltozás milyen irányokat vehet a jövőben, mennyire fokozódhat, meddig mehet el. Az előadó kitért arra is, milyen forgatókönyvek lehetségesek az éghajlatváltozással kapcsolatban, és hogy mit kell tennie egy városnak, hogy ehhez alkalmazkodjon, reziliens legyen az éghajlatváltozással szemben.

Goda Zoltán szerint ebben nemcsak a mindenkori városvezetésnek van hatalmas szerepe, hanem a lakosságnak is. Pontosan erről szól az a klímastratégia, amelybe egy városnak be kell vonnia a lakosságot is.

Léteznek klímastratégiák Magyarországra, Bács-Kiskun vármegyére vonatkozóan, de az előadás újszerű szemszögből közelítette meg a témát. Olyan ökológiai szemléletű dinamikus klímastratégiát mutatott be a szakember, amire jelenleg az országban még nincsen példa, külföldön viszont már sikerrel alkalmazták. Ökológiai rendszernek tekinti a várost, amelyben az ember az egyik élőlény, az egyik része, tehát a város nem egy hely, ahol élünk, nem csak egy hely, ami minket kiszolgál, hanem egy ökológiai rendszer, amelynek mi részei vagyunk, hangzott el az eseményen

– Az új módszer lényege, hogy a különböző területek ökológiai szolgáltatása tulajdonképpen a 70-es évekre visszavezethető rendszer, jellemzően ez nem urbanizált és nem városi környezetre alkalmazták, hanem például egy erdős vagy mezőgazdasági területre, egy vizes élőhelynek az ökológiai szolgáltatását mérték fel és pontozták különböző szempontok alapján. Ez a módszer sikerrel adaptálható városra is,  jó példa erre Finnország – mondta Goda Zoltán.

Goda Zolán, klímastratégia, Baja
Fotó: Márton Anna


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában