Program

2023.07.29. 18:36

Kiskunmajsán is megünneplik a cigány dal napját

A sokszínűséget ünnepelve idén már 12 helyszínen – többek között Kiskunmajsán is –, csaknem negyven fellépővel rendezik meg augusztus 8-án a cigány dal napját.

Tapodi Kálmán

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A cigány dal napját az idén második alkalommal szervezik meg augusztus 8-án, a legendás észak-macedón énekes, Esma Redzepova születésnapján – olvasható a szervezők közleményében. A programok az idén már tíz magyarországi helyszínen (Budapest, Csobánka, Százhalombatta, Nagyecsed, Pécs, Balatonboglár, Kiskunmajsa, Szécsisziget, Balatonfüred, Nyíregyháza), továbbá két külföldi városban (Párkány, Krakkó) valósulnak meg a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében.

Az eseményen fellép többek között a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Duó, a Romengo, a Cimbaliband, a Canarro és Pálházi Bence Bandája. Mint a nemzeti hírügynökséghez eljuttatott közleményben kiemelik, Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság, nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az unió összes országában, így az európai közösség nagyon fontos összetartó ereje.

Kultúrájuk tükrözi a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait is a spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét 

– fogalmaznak a közleményben.

A cigány dal napjának ötletgazdája, koordinátora és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét. Mint a közleményben kiemeli, az általa vezetett Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat távlati célja, hogy az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék a nemzetközi cigány dal napját.

Kiskunmajsán augusztus 8-án, a nemrégiben felavatott Aradi ucai Közösségek Háza lesz a rendezvény helyszíne. A 18.30-kor kezdődő műsorban fellép Balogh Zsolt (tánc), a Chache Rom, a Sükösdi Danubia Tamburazenekar és az Etnorom együttes. Vendég: Szekeres Kamilla Apollónia kiskunmajsai népdalénekes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!