Jubileum

2023.07.13. 14:57

Kettős évfordulót ünnepelt a szabadszállási könyvtár – galériával

Önállóvá válásának hatvanadik, komplett belső felújításának tíz éves évfordulóját ünnepelte a minap a szabadszállási városi könyvtár. A jeles alkalomra alaposan felkészültek a könyvtár dolgozói.

Gulyás Sándor

A program keretében mindenki megtalálta a számára megfelelő elfoglaltságot

Fotó: Szabadszállási ÁMK Városi Könyvtár

Az eseményt Vass Roland, a könyvtár szakmai vezetője nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak az intézmény, hanem a város, és annak lakosai életében is fontos ez az ünnep, hiszen szinte napra pontosan 10 éve, 2013. július 6-án, a Városi Napok keretén belül került sor a felújított könyvtár átadására. 

A cél az volt, hogy a könyvtár még az addigiaknál is központibb szerepet töltsön be a közösség életében. Ennek érdekében az elmúlt évtizedben szinte teljesen megújult a könyvállomány, bővítették szolgáltatásaikat, és sokszor erőn felüli mennyiségű rendezvény lebonyolítására is sor került – sorolta a könyvtárvezető.

A könyvtár munkatársai a kiállított fotókkal idézték fel az elmúlt tíz esztendő legfontosabb történéseit. Az intézmény mindennapjait bemutatandó képsorokat egy sajtómegjelenéseinkből álló összeállítás színesítette. 

Vass Roland beszédében kiemelte, a Tini-Kuckó létrehozását, a „Legyél Te is diákkönyvtáros!” programjuk országos mintaprogrammá válását, valamint, hogy az intézmény az „Én könyvtáram” módszertan hivatalos alkalmazójává lett.

– Könyvtárunk tíz év alatt százezer látogatót fogadott, több mint 600 rendezvényt, csoportos foglalkozást tartottunk, melyeken megközelítőleg 27 ezren vettek részt. A most kiállított pillanatfotókkal megpróbáltuk azt szemléltetni, hogy egy vidéki kis könyvtárban mi mindennel foglalkozik a dolgozó napi kötelező feladati mellett – hangsúlyozta a könyvtárvezető, aki egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az elért eredményekhez.

Az ünnepi tortát Vass Roland és  Süveges-Holczmann Andrea vágta fel
Fotó: Szabadszállási ÁMK Városi Könyvtár

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója beszédében kiemelte, hogy a szabadszállási könyvtárnak komoly múltja van, hiszen 168 éve áll a település szolgálatában. Ehhez képest az elmúlt 10 év még nem tűnik olyan soknak, viszont a közben elvégzett munka igen. Látszik, hogy az itt élők szeretik és használják is könyvtárukat – fogalmazott a megyei könyvtár vezetője.

Bugyi Andrásné, a város kulturális tanácsnoka, önkormányzati képviselő köszöntőjében köszönetet mondott az intézmény dolgozóinak az elért eredményekért. Vass Rolandnak, aki a könyvtárosi munkában, Süveges-Holczmann Andreának, aki pedig emellett a helytörténeti kutatásban is kiveszi résztét.

Darabos József, a város polgármestere beszédében elmondta, Szabadszállás életében fontos művelődéstörténeti dátum 1855, ekkor jött létre ugyanis a település könyvtára. 

Az intézmény könyvállománya akkoriban igen csekély volt, mivel csak 170 kötetet tudhatott magáénak, ami harminc év alatt közel ezerre duzzadt. 

A második világháború előtt a könyvtár a községháza tanácstermében működött, majd később a művelődési házba költözött. Önállóvá hatvan évvel ezelőtt vált az intézmény, amit akkor dr. Lukácsi Jánosné vezetett. Vass Roland elődjei Nagy Gézáné és Lőrincz Imréné voltak - idézte fel az intézmény történetét a város első embere.

A köszöntők elhangzása után a játéké és a szórakozásé volt a főszerep. Losoncziné Sebestyén Anita segítségével az udvaron felállított pavilon alatt luficsodákat készíthettek a lelkesen próbálkozó gyermekek és szüleik. Az intézmény falai közt a megyei könyvtár dolgozói játékokkal várták a kicsiket és a nagyokat. A szórakoztató feladatok megoldása után senki sem távozott üres kézzel.

A délelőtt egyik fénypontja a Bognárné Gajár Katalin által elkészített 200 szeletes torta volt, amire felkerült a könyvtár 2018-ban megtervezett logója is. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Báldy Zoltán, az ő polgármesterkedése idején újult meg az intézmény, valamint Nagy Gézáné, a könyvtár volt vezetője is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!