Előadás

2023.06.05. 19:47

Fogyatékkal élő „komédiások” mutatkoztak be Szabadszálláson – galériával

Az idei évben már másodszor került sor a Strázsa Tanya szervezésében a Strázsa Komédiás program lebonyolítására. Az előadást egy rövid tábor is megelőzte, amely során a csoportok tagjai játékosan ismerkedtek egymással, és a Kiskunság csodálatos környezetével, valamint közös játékokkal készültek a bemutatkozásra.

Gulyás Sándor

A fogyatékossággal élő emberek is képesek örömet csempészni mások életébe

Forrás: Kárpátiné 7Tv

Az értelmileg akadályozott felnőtt fiatalokból álló színjátszó csoportok különféle produkciókkal szórakoztatták egymást, és a településről érkező érdeklődőket. A szajki Fogadj el! Alapítvány Napközi Otthonának fiataljai és gondozói hónapok óta készültek arra, hogy újra eljöhessenek a Strázsa Komédiásra, és továbbadják a vándorserleget, melyet a korábbi program alkalmából nekik ítélt a közönség. 

A kis csapat olyan műsorral készült, amilyenek ők: vidámak, lelkesek és nótásak. Segítőikkel megformálták a színpadon Hófehérke és a hét törpe kedves figuráját. Talán nem véletlen, hogy a jelenlévők egy-egy alakban akár magukra ismerhettek. Előadásuk végén két kerekes székes fiatal közös dallal köszöntötte a jelenlévőket.

Az Esztergom környéki településekről érkező fiatalok a Segítő-Társ Alapítvány – Carmen Tánciskolájához tartoznak. 

A speciális csoport tagjai már nyolc éve táncolnak együtt, és évről évre ügyesebbek. 

Most kétféle koreográfiát hoztak a közönségnek. Az elsőben bajor tánccal vidították fel a jelenlévőket, majd Theodorakisz csodálatos zenéjére járták Zorba életigenlő, boldogságot hozó táncát, óriási sikert aratva. A csoport koreográfusa Csékei Brigitta.

A Felhőjárók Mozdulatszínház tagjai számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek már nagy sikerrel. A fiatalok gesztusok és a mozdulatok nyelvén mesélnek az elhagyatottságról, az elfogadásról, az örömről és bánatról, az ÉLET nevű játékról. Céljuk, hogy szánalom helyett az „egyek vagyunk” érzését erősítsék embertársainkban, azt, hogy mindenki megértse, ugyanazok a vágyaink, akár épen, akár fogyatékossággal éljük az életünket. Mindannyian arra vágyunk, hogy szeressünk és szeretve legyünk.

Csongrádról érkezett a Kisréti Színjátszócsoport, mely 2007-ben alakult. Tréfás mesejátékkal igyekeztek mosolyt csalni a nézők arcára. A produkció végén az is kiderült, hogy sikerült-e megleckéztetni a szegénylegénynek a gazdag földesurat. 

A program szervezője, a Strázsa Tanya is képviseltette magát az eseményen. 

A Strázsa Kégli Támogatott Lakhatásban élő fiatalok házigazdaként talán mindenkinél jobban várták, hogy „komédiázzanak”. 

A Rivaldafényben című koreográfiát Solymosi-Tege Réka állította össze, aki hosszú idő óta foglalkozik a csoporttal. A fiatalok koncentrációja, memóriája és mozgása is nagy utat járt be ebben az időszakban. A tánctanár segített abban, hogy a táncos lábú fiatalok saját lelki világukat és mozgáskultúrájukat felfedezzék, és bátran megmutassák a közönségnek. 

Petőfi Sándorra is megemlékeztek fiatalok

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom, amely mellett a szabadszállási Strázsa Kégliben élő fiatalok sem mehettek el anélkül, hogy megemlékeztek volna róla. 

A költő ezer szállal kötődik a városhoz, és ő a kedvenc poétája a fiataloknak, több versét fejből ismerik. 

A költő szomorúan rövid, de versekben és érzelmekben gazdag életútját Petőfi megzenésített versein keresztül mutatták be a csoport tagjai, amellyel akkora sikert arattak, hogy a közönség ebben az évben a Strázsa Kégli Támogatott Lakhatás lakóinak ítélte a Vándordíjat, amelyet a fiatalok kitörő örömmel, könnyek között fogadtak. Felkészítőjük Pongrácz Zsuzsa volt. A fiatalok elmondták, hogy a Petőfi-emlékévben nagyon szívesen bemutatnák máshol is a produkciójukat. A vándordíjat és a fellépésért járó plaketteket egy szabadszállási képzőművész, Csomák Lászlóné, művésznevén „Cserzsi” készítette.

Vándordíjat is kapnak

A Strázsa Tanyát vezető Németné Horváth Beáta a rendezvény kapcsán hangsúlyozta: azért hívták életre a Covid utáni időszakban ezt a programot, hogy az értelmi- és mozgásfogyatékossággal élő fiataloknak is legyen alkalmuk találkozni, örülni egymásnak, nevetni és nevettetni. Külön megemlítette, hogy ez a találkozó még véletlenül sem verseny. Nincsenek helyezések, a részvételért mindenkinek egyforma plakett jár. 

A Vándordíj kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a jelenlévők szívük szerint hozott döntése alapján valamelyik csoport egy évig büszkén őrizhesse és emlékeztesse őt arra, hogy egy év múlva ismét visszavárják a csoportot Szabadszállásra.

Az esemény ingyenes és bárki számára látogatható program volt. Üzenete fontos, azt közvetíti, hogy közös világunkban mindenkinek egyformán van joga közösséghez tartozni, boldognak lenni. Megmutatja, hogy a fogyatékossággal élő emberek is képesek örömet csempészni mások életébe, és láttatja, hogy különféle tehetséggel áldottak a sérült emberek is – fogalmazott Németné Horváth Beáta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!