Szabadszállás, Szabadság, Szerelem

2023.06.06. 19:35

A különböző művészeti ágak kapták a főszerepet Szabadszálláson – galériával

Szabadszállás, Szabadság, Szerelem címmel tartottak művészeti fesztivált a hétvégén Szabadszálláson. A három nap alatt közel ezer ember volt kíváncsi a közösségi ház programjára. A rendezvény drámatréninggel kezdődött, ahol a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik évfolyamos diákjai szereztek értékes tapasztalatokat a színjátszás terén.

Gulyás Sándor

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott Óz, a nagy varázsló

Fotó: Somogyi György

Darabos József polgármester nyitóbeszédében kiemelte, ez a különleges esemény lehetőséget ad számukra, hogy ünnepeljék a kultúrát, az alkotásokat és a művészetek sokszínűségét.

– A fesztivál egy olyan alkalom, amely összehozza a helyi közösséget és a művészeti világot, hogy együtt élvezhessük a művészetek gazdagságát és inspirációját. 

Itt, Szabadszálláson, ahol a szabadság és a szeretet jegyében élünk, büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok tehetséges és lelkes embert látunk itt. A művészetek nemcsak szórakoztatóak és szépek, hanem mélyebb üzeneteket is hordoznak magukban. Általuk megismerhetjük, és jobban megérthetjük a világot, kifejezhetjük érzéseinket és gondolatainkat. A művészetek által az emberek közötti kapcsolatok erősödnek, a kreativitás és az innováció pedig előreviszi a társadalmunkat – fogalmazott a polgármester. 

A megnyitót követően „Júlia táncával” folytatódott a program, melyben Szendrey Júlia alakja körvonalazódott és szerelme iránti vágyakozása fejeződött ki. Az élőzenével kísért, videomappinggel tűzdelt előadást Solymosi Tamás, művésznevén Tomaas Yilssom koreografálta. Az estet a Kecskeméti Színjátszó Műhely előadása zárta. Büchner: Leonce és Léna című darabját láthatták az érdeklődők. A darabot Sárosi Gábor rendezte. 

– A fesztivál keretén belül a Petőfi-kultusz helyi hagyományainak ápolását tűztük ki célul, egyben a helyi művészeti csoportok, egyesületek, alkotók számára is lehetőséget biztosítottunk a bemutatkozásra. A színielőadásokon és a művészeti csoportok bemutatóin túl más kísérőprogramokat is szervezünk, melyek valamennyi művészeti ágat átfogják – mondta el lapunk érdeklődésére Dömötör-Pásztohai Mariann közművelődési szakember. 

Másnap a helyi Kapocs Irodalmi Színpad „Itt születtem én ezen a tájon…” című, Petőfi életét verses, zenés formában feldolgozó darabjával lépett közönség elé, majd a Jakabi Kultúrműhely varázsolta el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott Óz, a nagy varázsló.

– A színházkedvelők után a zenerajongókra gondoltunk. 

Először a Resti Kornél zenekar, majd a Különjárat és az X-Bár együttes gondoskodott a hangulatról. 

Az este folyamán Solymosi Tamás vizuális kiállítását is megtekinthették a résztvevők. Az épület adottságaihoz készültek a fényfestés elemei. Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez köthető, Tamás által készített vizuális tartalmakkal és saját, két- és 3 dimenziós animációkra épülő vizuális művészetével karöltve. Vasárnap délután pedig Simon Márton és Kemény Zsófi slammelt a közösségi házban – sorolta Dömötör-Pásztohai Mariann. 

A háromnapos rendezvényt a Csonka Színkör Hullajó nyomozó című előadása zárta. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!