Kiállítás

2023.06.21. 17:53

A kiskőrösi múzeum anyagait mutatták be Pozsonyban

Két időszaki tárlaton mutatkozott be a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum képzőművészeti gyűjteménye a napokban

Barta Zsolt

A felvételen (balról): Venyercsán Pál, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony igazgatója, Jarábik Gabriella a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, dr. Filus Erika Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke

Fotó: Lapid Eszter

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum csaknem hatszáz alkotást számláló Petőfi témájú kortárs képzőművészeti gyűjteményéből a napokban két helyszínen is nyílt időszaki kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából – tájékoztatta a a baon.hu-t dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. 

Június 14-én Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában nyílt egy válogatás „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” – Petőfi a kortárs képzőművészettel címmel. A rendezvény a hagyományosan megrendezett „Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban” rendezvénysorozatba illeszkedve mutatta be a kiskőrösi múzeum változatos képzőművészeti gyűjteményét. A rendezvény Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum összefogásával valósult meg. 

A kiállítás-megnyitón Jarábik Gabriella igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd köszöntőt mondott dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, Venyercsán Pál, a Liszt Intézet – Magyar kulturális Központ Pozsony igazgatója és dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. 

A rendezvényen a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium diákjai előadásában magyar és szlovák nyelven előadott, valamint énekelt Petőfi-versek hangzottak el.

A kiállítás kurátora dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író, a tárlat rendezője Feke Arnold, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgató-helyettese volt. 

A tárlat 2023. szeptember 15-ig tekinthető meg a Brämer-kúriában (Pozsony, Žižkova 18.). 

Június 16-án pedig egy jelentős magyarországi Petőfi-emlékhelyen, Aszódon, a Podmaniczky-kastély János-szárnyában láthatott a közönség egy kiállítást szintén a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Homolya Gábor, valamint Gödi Vass István alkotásaiból. 

A Morpheus Galériája című kiállítás idén ötödik alkalommal hívta fel a figyelmet a rendkívül rossz állapotú kastély helyzetére a művészet erejével. A tárlatot Asztalos Tamás alpolgármester rendezte, a kiállítás vasárnapig várta a látogatókat, mondta dr. Filus Erika. Majd hozzá tette: mindkét tárlat arra – a művészettörténészeket régóta foglalkoztató – kérdésre kereste a választ, hogy egy jelentős költő életműve hatással van-e más művészeti ágak alkotóira. Vagyis: hogyan jelenhet meg a szöveg képként, szoborként; és a Petőfi 200 indukálhat-e új alkotásokat. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Petőfi témájú kortárs képzőművészeti gyűjteménye egyértelműsíti a választ: igen. Az alkotásokban így tetten érhető az idő kíméletlensége, teremtő és pusztító ereje. A gyűjtemény és a két időszaki tárlaton bemutatott válogatás részét képezik festmények (többféle technikában), színes és fekete-fehér rajzok, különböző technikájú sokszorosított grafikák, nyomatok, szobrok (szintén többféle anyagból), domborművek, érmek, textilművészeti alkotások ugyancsak többféle megvalósításban, zománcok, objektek, valamint az utóbbi években nagy hangsúllyal jelen lévő, digitális módon megvalósított alkotások is. 



 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!